monter Napisano Czerwiec 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2007 Chyba się nie lubią bo jak zainstalowałem fedore nie mam wyboru aby odpalić mdv. Podczas instalacji dodałem mdv jako drugi system. Jak jestem na fedorce to nie widzi dysków mdv.Zaktualizowałem mdv z płytki to mam mandaryne a fedory nie widzi, dodałem w mcc fedore wyświetla mi przy botowani ale jak wybiore to się nie botuje.Z ubuntu, debianem,kteosem,xandrosem takich problemów nie było,po zainstalowaniu tych systemów od razu miałem wybór w który chcę wejść.Proszę o radę bo już mi brak pomysłów pozdrawiam: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Czerwiec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2007 Poczytaj o montowaniu oraz o edycji grub.conf. Wszystko po wielokroć powtarzane na forum. Podstawy się kłaniają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qw9 Napisano Czerwiec 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2007 Witam Używam MDV 2007.1 oraz Fedory 7 i mósiałem grzebać w ustawieniach gruba , bo jak napisałeś albo jeden działał albo grugi Ja rozgryałem gruba Mandrivy z gfxmenu i jest to banalny problem wystardzy edytować menu.lst znajdujący się w boot/grub i dopisać do MDV !! title Fedora 7 root (hd0,2) jeśli najpierw zainstalowałeś MDV póżniej Fedore kernel /boot/vmlinuz-2.6.21-1.3194.fc7 BOOT_IMAGE=Fedora_7 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.21-1.3194.fc7.img I to wszystko bo teraz mamy bootsplash z MDV i startuje Fedora bez nakładki graficznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monter Napisano Czerwiec 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2007 Witam Używam MDV 2007.1 oraz Fedory 7 i mósiałem grzebać w ustawieniach gruba , bo jak napisałeś albo jeden działał albo grugi Ja rozgryałem gruba Mandrivy z gfxmenu i jest to banalny problem wystardzy edytować menu.lst znajdujący się w boot/grub i dopisać do MDV !! title Fedora 7 root (hd0,2) jeśli najpierw zainstalowałeś MDV póżniej Fedore kernel /boot/vmlinuz-2.6.21-1.3194.fc7 BOOT_IMAGE=Fedora_7 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.21-1.3194.fc7.img I to wszystko bo teraz mamy bootsplash z MDV i startuje Fedora bez nakładki graficznej Robiłem tak jak podajesz ale nic z tego.A to są wpisy w moim grubie po prawej MDV a po lewej fedora7.Nie wiem jak to skonsumować . W MDV mogę pdejrzeć gruba z fedory więc pokazuje oba. Może ktoś mi da wskazówke jak dodać fedore do gruba MDV pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Czerwiec 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2007 Robiłem tak jak podajesz ale nic z tego.A to są wpisy w moim grubie po prawej MDV a po lewej fedora7.Nie wiem jak to skonsumować . W MDV mogę pdejrzeć gruba z fedory więc pokazuje oba. Może ktoś mi da wskazówke jak dodać fedore do gruba MDV coś jest nie tak ale zaraz ,mandriva używa starego lilo ( program ładujący ) a fedora i cała większość grub”a i jeszcze gdzie te programy ładujące się znajdują najlepiej w MBR pierwszego dysku i jeszcze małe pytanie na jakich „partycjach” masz poinstalowane systemy może tu tkwi problem chodzi o system plików ext3 itp ? pamiętając że każda (ostatnia ) instalacja zawsze chce przeinstalować program ładujący na swój a dopiero potem jest kierowana na odpowiednią partycję gdzie znajduję się menu.lst w którym są wpisy dotyczące który system wywołać .... a widzę małe nie konsekwencje z odwołaniami do partycji bo u mnie funguje ok title Mandriva Linux release 2007.0 (Official) for i586 (on /dev/hda7) root (hd0,6) kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-5mdv root=/dev/hda7 savedefault boot title Fedora (2.6.21-1.3194.fc7) root (hd0,7) kernel /boot/vmlinuz-2.6.21-1.3194.fc7 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.21-1.3194.fc7.img u mnie jest wywołane z grub'a i taki wpis wstawiony zgadza się dysk (hd0.6)=>hda7 i nazwy vmlinuz-2.6.17-5mdv i nie mam labela 1 jak user qw9 wyżej sprawdz swój ( coś w stylu moja patrycja nazywa się ..) root (hd0,2) jeśli najpierw zainstalowałeś MDV póżniej Fedore kernel /boot/vmlinuz-2.6.21-1.3194.fc7 BOOT_IMAGE=Fedora_7 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.21-1.3194.fc7.img fdisk -l i po sprawdzaj fagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monter Napisano Czerwiec 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2007 jaro33 tak to wygląda u mnie i prosił bym abyś pisał jaśniej bo nie łapie co to jest; funguje i fagi pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomer Napisano Czerwiec 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2007 źle to wygląda! brakuje partycji /boot na dysku. Posiadanie partycji /boot to wygodna rzecz. można tam mieć obrazy jadra różnych linuxów. U mnie działa w grubie mandrivy taki wpis: Title fedora root (hd0,2) kernel /vmlinuz-2.6.21-1.3194.fc7 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet initrd /initrd-2.6.21-1.3194.fc7.img 2 pliki: /vmlinuz-2.6.21-1.3194.fc7 /initrd-2.6.21-1.3194.fc7.img Przeniosłem do partycji /boot. Tam gdzie inne pliki gruba mandrivy Ale też mam problem z zamontowaniem partycji mdv w fedorze. na odwrót jest o.k. Czyli mandriva widzi wszystko, a fedora nie wszystko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monter Napisano Czerwiec 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2007 źle to wygląda! brakuje partycji /boot na dysku. Posiadanie partycji /boot to wygodna rzecz. można tam mieć obrazy jadra różnych linuxów. U mnie działa w grubie mandrivy taki wpis: Title fedora root (hd0,2) kernel /vmlinuz-2.6.21-1.3194.fc7 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet initrd /initrd-2.6.21-1.3194.fc7.img 2 pliki: /vmlinuz-2.6.21-1.3194.fc7 /initrd-2.6.21-1.3194.fc7.img Przeniosłem do partycji /boot. Tam gdzie inne pliki gruba mandrivy Dzięki bardzo za naprowadzenie mnie na konkretny temat Ja zrobiłem to tak: skopiowałem cały folder gruba Fedory do /boot/ MDV a następnie z menu.list Fedory skopiowałem wpis do menu.list MDV title Fedora (2.6.21-1.3194.fc7) root (hd0,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.21-1.3194.fc7 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.21-1.3194.fc7.img Restart kompa i mam do wyboru Fedorke i Mandarynke pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Czerwiec 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2007 Dzięki bardzo za naprowadzenie mnie na konkretny temat title Fedora (2.6.21-1.3194.fc7) root (hd0,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.21-1.3194.fc7 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.21-1.3194.fc7.img Restart kompa i mam do wyboru Fedorke i Mandarynke pozdrawiam root=LABEL=/ rhgb quiet pisałem o label i (hd0.0) wskazuje partycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi