/\/0 /\/4/\/\3 Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 Witam. Mam maly problem a mianowicie montowanie partycji fat32 przebiega bez problemow jednak jako user moge tylko odczytywac dane z tej partycji a nie mam uprawnien do zapisywania na niej. Bardzo prosze o pomoc, szukalem i nic nieznalazlem. Z gory dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skazi Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 Otwórz plik fstab i wyedytuj go tak: /dev/hdbx /mnt/x vfat auto,users,umask=0,rw,codepage=852,iocharset=utf8 0 0 W miejscach gdzie dałem literę "x" wpisz odpowiednie dla ciebie nazwy Dzięki temu będziesz mógł odczytywać i zapisywać na tych partycjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
/\/0 /\/4/\/\3 Napisano Wrzesień 21, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 Wpisalem, zresetowalem komputer i to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugaz Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 W moim pliku mam wpisane coś takiego: /dev/hda5 /magazyn vfat umask=000 ... wydaje mi się że ważne jest umask=000 (chyba musi być trzy razy 0 bo to odpowiada poziomom uprawnienia user,group,other) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
/\/0 /\/4/\/\3 Napisano Wrzesień 21, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 I nadal to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackass Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 ja mam w fstab coś takiego /dev/hda1 /mnt/win_c vfat user,umask=002,uid=0,gid=28,iocharset=iso8859-2,codepage=852,exec,showexec 0 0 może to ci coś pomoże (u mnie działo pięknie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugaz Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 Możesz pokazać swój plik fsstab? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
/\/0 /\/4/\/\3 Napisano Wrzesień 21, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 fstab: LABEL=/ / ext2 defaults 1 1 /dev/hda6 /c vfat defaults 0 0 /dev/hda7 /d vfat defaults 0 0 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 /dev/hda8 /e vfat defaults 0 0 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hda5 swap swap defaults 0 0 /dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner,kudzu 0 0 /dev/cdrom /mnt/cdrom udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0 /dev/cdrom1 /mnt/cdrom1 udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0 /dev/hda6 /mnt/a vfat auto,users,umask=000,rw,codepage=852,iocharset=utf8 0 0 Jackass wpisalem to tez i jak zwykle nic sie niezmienia Chyba ze ja cos robie zle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 No ja mam deko inaczej i na pewno u mnie działa /dev/hda6 /D vfat utf8,codepage=852,auto,users,rw,umask=0,quiet 0 0 /dev/hda5 /E vfat utf8,codepage=852,auto,users,rw,umask=0,quiet 0 0 /dev/hda1 /C ntfs defaults,ro,umask=0 0 0 ma być samo utf8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugaz Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 Głupie pytanie! Zdam je ponieważ generalnie wyszstkie rady powinny działać. U mnie nawet samo umask=000 działa. Jak zmienisz coś w fstab to co później robisz, żeby zobaczyć czy to działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
/\/0 /\/4/\/\3 Napisano Wrzesień 21, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 restart.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugaz Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 W tej chwili tylko /mnt/a jest dobrze ustawiony u ciebie. Może to problem katalogu /mnt (uprawnienia?). Spróbuj przypisać umask innym partycją fat32 (masz klilka) lub zmień katalog /mnt/a na /a lub coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike_j Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 Ja mam tak: /dev/hda5 /mnt/win_d vfat defaults,auto,user,rw,umask=0000 0 0 ...i wszystko działa Spróbuj dopisać na początku 'defaults,'. Może to coś da... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekz Napisano Wrzesień 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2004 napisz jakie masz uprawnienia do katalogu przed montowaniem ls -la /mnt/x ustaw przed montowaniem odpowiedniego wlasciciela /zgodny z fstab/ oraz prawo zapisu dla niego powinno pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
/\/0 /\/4/\/\3 Napisano Wrzesień 23, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2004 Robie wszystko jak piszecie ale to nic niedaje nadal jest tak samo a jak dam prawa do folderu do ktorego montuje parycje to po restarcie prawa ma tylko root :(:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi