Fedorek Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 Hejka! Jaki soft polecacie do zdalnej administracji Fedory? Nie bede mial monitora, wiec oprocz konsoli chcialbym sie jakos zdalnie wbijac do iX'ow. Szukam czegos w stylu 'Pulpit zdalny' czy 'Radmin' w Windowsach. Dajcie znac czego uzywacie do tego celu? I ewentualnie skad mozna pobrac? Dzieki i pozdrowienia, Fan Fedory - Fedorek ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 wlasciwie to jak to sie robi w win, masz jakis howto czy cos ?? zapodaj mi jakis link ??... a i na jakich zasadach to dziala... mozecie mi powiedizec mniejwiecej ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwafafiki Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 szukaj VNC. wlasciwie powinien byc w paczkach fedory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m@rtinez Napisano Wrzesień 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2004 Jeżeli masz sieć powiedzmy domową na dwa kompy (można i na więcej ale to tylko przykład - tak miałem kiedyś w domu) to możesz zdalnie sterować drugim kompem za pomocą telnetu. telnet <<NUMER IP KOMPA>> wpisujesz to w konsoli i masz dostęp do dysku możesz przeglądać tak jakbyś sterował kompem, a jak wydasz polecenie startx to na drugim kompie powinny się X'y uruchomić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwafafiki Napisano Wrzesień 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2004 telnet ble. ssh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Wrzesień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2004 jazda... to sie nazywa zdalny dostep ?? A firewall na to nie reaguje ?? A jak mam wielka sieć zrobiona w calym miescie ( telwizja kablowa ) to moge przez ta siec sterowac np. kompem kolegi, który jest gdzies tam za górami za lasami, ale jest w tej sieci ?? a mozna odpalic zdalny dostep linux -> windows ?? z reszta ide poszperac w necie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwafafiki Napisano Wrzesień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2004 a mozna odpalic zdalny dostep linux -> windows ?? dla windowsa polecam tightVNC... win->win, lin->win dziala miodzio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m@rtinez Napisano Wrzesień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2004 To fakt, że w mieszkaniu w sieci na dwa kompy nie miałem firewalla, ale nie sądze żeby to był problem bardziej martwiło by mnie czy gostek ma włączoną usługe telneta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Wrzesień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2004 a usługa ta nie jest standardowo uruchomiona ?? jezeli nie to jak to sprawdzic czy jest uruchomiona i jak ja walsciwie uruchomic, jak wejde w 'cmd' i pozniej wpisze telnet i pojawi sie to cos to znaczy ze jest uruchomiona ta usluga ?? moj serwer szkolny ( ktory obsluguje ) ma tego samego prividera ( lokalna telwiezje kablowa, a jak mi wiadomo to jest jedna wielka siec takze sprobuje ( jak sie naucze ) odpalic zdalny dostep zebym mogl obslugiwac ten serwerek u siebie w domciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Wrzesień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2004 windows <-> linux : vnc, rlogin, linux <-> linux : ssh a potem już po protokole X'ów windows <-> windows : można vnc ale po co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Wrzesień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2004 thx musze sie tego nauczyc ... mariusz narysowałeś takie strzałki <->, czy to znaczy ze to dziala w obydwie strony ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marc26 Napisano Grudzień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2004 Pytanko Loguje sie do FC3 z winXP przez VNC i nie mam (_linuxa_ → Linuksa) ORT z x-ami Tylko po wpisaniu startx wywala mi to: Co mam zrobić :?: :?: //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// [marcin@Fredora-Core ~]$ startx Fatal server error: PAM authentication failed, cannot start X server. Perhaps you do not have console ownership? Please consult the The X.Org Foundation support at http://wiki.X.Org for help. Xlib: connection to ":0.0" refused by server Xlib: Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 key giving up. xinit: unable to connect to X server xinit: No such process (errno 3): Server error. Nie mo?na uzyska? deskryptora pliku wskazuj?cego na konsol? [marcin@Fredora-Core ~]$ /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Pomocy :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 Najpier zasshuj się na komputer z FC3. Odpal tam vncserver, a dopiero potem łącz się po VNC. Konfiguracja vncserver'a u mnie (odpala się KDE): [roback@zdenek ~]$ cat .vnc/xstartup #!/bin/sh xrdb $HOME/.Xresources xsetroot -name "ZDENEK"-rv -solid black #odpalanie GNOME #gnome-wm & #gnome-session & #albo KDE startkde Poza tym przy pierwszym uruchomieniu poprosi Cię o hasło. Czytaj też: man vncserver google.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marc26 Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 Właśnie problem jest bo nie chce odpalić sie KDE Uruchamiam przes SSH i sie loguje i ........... Teraz to mi wywaliło: //////////////////////////////////////////////////////////////////////// [marcin@Fredora-Core ~]$ cat .vnc/xstartup #!/bin/sh # Uncomment the following two lines for normal desktop: # unset SESSION_MANAGER # exec /etc/X11/xinit/xinitrc [ -x /etc/vnc/xstartup ] && exec /etc/vnc/xstartup [ -r $HOME/.Xresources ] && xrdb $HOME/.Xresources xsetroot -solid grey vncconfig -iconic & xterm -geometry 80x24+10+10 -ls -title "$VNCDESKTOP Desktop" & twm & [marcin@Fredora-Core ~]$ xstartup ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// JUŻ SOBIE PORADZIŁEM Ludzie ale to jest banał.... Wystarczyło odremować dwie linijki..... i już... Te dwie linijki i uruchania sie KDE czy co tak kcecie... # unset SESSION_MANAGER # exec /etc/X11/xinit/xinitrc Wiedziałem że to jest pierdoła..... Ale dzieki za pomoc.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi