mlody Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 ostatnio troche czytalem na temat SWAPu i RAMu. wiekszosc uzytkownikow (_linuxa_ → Linuksa) ORT zgadza sie z teoria ze jesli ktos ma duzo RAMu( 512 i wiecej) to SWAP mozna wylaczyc - i system jest bardziej stabilny no i szybszy. postanowilem pojsc za ich rada no i wylaczylem SWAP (mam 512 RAM) a zrobilem to tak; 1) z terminala wpisalem swapon -s co by upewnic sie gdzie jest swap 2) nastepnie wpisalem free -mt co by zobaczyc jak tam (_muj_ → mój) ORT cashe i buffores sie maja procentowodo wielkosci SWAP (musi byc choc w sumie 10% wiecej od wielkosci SWAP) 3) NASTEPNIE WPSALEM swapoff /dev/hdxx xx to oczywiscie nr partycji no i dziala system pracuje szybciej ale nowlasnie jest problem po ponownym uruchomieniu systemu wraca stare ustawienie z SWAP partycja PYTANKO: czy ktos wie jak spowodowac by zostalo to co zrabilem na stale? a moze sie myle z tym SWAPem? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 A może zahaszuj odpowiednią linijkę w fstab. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Wrzesień 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2004 Co do usówania swapu to bym nie był takis szybki. Nie na darmo podczas instalowania systemu nie da się ominąć kroku swap. Ja w swojej puszce mam 512MB RAM-u co nie przeszkadza mi mieć 1GB Swapu i raczej nie zamierzam go usunąć. Polecam artykulik http://sourcefrog.net/weblog/software/linu...ernel/swap.html po angielsku niestety ale warto go przeczytać i link na dole strony do konkretnej specyfikacji działania Menadźera Pamięci Wirtualnej w Linuksie. Tym którym czytać się nie chce powiem tylko, że brak swapu wcale nie przyspiesza systema a nawet jeśli to może doprowadzić do całkowitego zapchania pamięci RAM i dopiero wtedy będzie kłopot z pracą. Wiąże się to z przeznaczeniem swapu który to słuzy do zapisywania nieużywanych a blokujących pamięć alokacji pamięci typowo wirtualnej czyli takiej która nie odnosi się do żadnego pliku na dysku. Gdy nie mamy swapu alokacje te zostają a (_menadżer_ → menedżer) ORT radzi sobie w sposób taki że pozbywa się z zapchanego RAM=-u tego co może czyli rzeczy które mają odpowiedniki na dysku a to trwa duuuuużżżżżżo dłużżżeeejj. Nie polecam więc kasować swapu i polecam artykuł bo można się dowiedzieć z niego ciekawych rzeczy jak chociażby dlaczego wskażniki zajęcia ramu są zawsze pełne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi