adams24 Napisano Czerwiec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2007 Witam. Mam mały poroblem. Uruchomiłem sambę jako kontroler domeny oto mój plik konfiguracyjny: [global] netbios name = serwer_ug lm announce = yes workgroup = dom # opcje sieciowe interfaces = 192.168.0.200 127.0.0.1 hosts allow = 127. 192.168.0. ; security = user ; encrypt passwords = yes wins support = yes ; local master = yes os level = 200 domain master = yes preferred master = yes time server = yes domain logons = yes\\serwer_ug\ksieg ; update encrypted = No smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd ; unix password sync = no log file = /var/log/samba/log.%I max log size = 50 log level = 2 # konta maszyn Samba 3.0 add machine script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -g machines -c 'Konto Maszyny %I' -s /bin/false %u nt acl support = no map to guest = Bad User logon script = logon.bat # profile mobilne logon home = \\%L\%U\profile logon path = \\%L\%U\profile # polskie znaczki Samba 3.0 unix charset = ISO8859-2 dos charset = CP852 username map = /etc/samba/smbusers [homes] browseable = no writeable = yes [Profiles] path = /home/samba/profiles writeable = yes browseable = no valid users = acwik, adam, atokarz, bbalasa, dell$, gpartacz, hrachel, kkrupa, root, rsak [wspolny] comment = katalog wspolny nasz sieciowy create mask = 0744 writable = yes comment = Dysk Wspolny (publiczny) path = /PUBLIC browseable = yes writeable = yes admin users = @admini create mode = 0666 directory mode = 0777 public = yes [podatki] comment = Dysk podatkowy path = /PODATKI browseable = yes writeable = yes admin users = @admini valid users = @podatki create mode = 0666 directory mode = 0777 [ksieg] comment = Dysk ksiegowosci path = /KSIEG browseable = yes writeable = yes admin users = @admini valid users = @ksiegowosc create mode = 0666 directory mode = 0777 [kasa] comment = Dysk Kasjerki path = /KASA browseable = yes writeable = yes admin users = @admini valid users = @kasjerzy create mode = 0666 directory mode = 0777 [lex] comment = dysk z LEX-em path = /LEX browseable = yes writeable = yes admin users = @admini valid users = @zwykli create mode = 0666 directory mode = 0777 public = yes [netlogon] path = /etc/samba/logon comment = Usługa logowania domenowego ; guest ok = no browseable = no ; write ok = no a to moje skrypty wykonywane podczas logowania: #skrypt logowania do do serwera SAMBY echu Ustawiam aktualny czas komputera z czasem serwera SMB net time \\serwer /set /yes echo mapuje potrzebne dyski net use x: \\serwer_ug\wspolny net use p: \\serwer_ug\podatki net use l: \\serwer_ug\lex net use k: \\serwer_ug\ksieg net use q: \\serwer_ug\kasa Otóż problem jest następujacy: Po zalogowaniu klienta na XP do domeny skrypt logowania mapuje pierwszy wymieniony dysk w skrypcie do którego dana grupa ma uprawnienia. Czyli np cżłonek grupy @wszyscy zamapuje sobie dysk wspólny nastepnego w kolejności nie zamapuje bo nie ma do niego uprawnień, czyli "podatki" trzeba klepnąć enter a następnie zamapuje "lex" czyli mapuje te dyski do których ma uprawnienia. Ale niestety trzeba klepnąć enter podczas wykonywania skryptu. Rozwiązaniem na ta bolączke mogło by być ładowanie oddzielnych skryptów dla róznych grup uzytkowników, czy jest to możliwe i jak to zrobić??? Druga sprawa to podczas logowania do domeny Windows wywala taki komunikat : System windows nie załadował twojego profilu mobilnego i próbuje wykonać logowanie w twoim profilu lokalnym Zmiany w profilu nie zostana skopiowane na serwer ....... A następnie: System windows nie może znaleźć profilu lokalnego i ładuje się do profilu tymczasowego Moim ambitnym zamierzeniem jest, jeśli to możliwe, tak skonfigurowanie domeny żeby np. moje dokumenty z jakiegos kompa kopiowały się na serwer samby po wylogowaniu itp itd. Podpowiedzcie jak to zrobić. (_wogóle_ → w ogóle) ORT napiszcie cokolwiek na ten temat bo pierwszy raz uruchamiam sambe jako kontroler domeny Z góry dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Czerwiec 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2007 Teraz to wogólenie mogę się połączyć z domeną przy tym samym pliku konfiguracyjnym. POMOCY Nie działa otoczenie sieciowe, można przeglądać zasoby samby tylko po adresie IP a nie po nzawach netbios Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Adam Napisano Czerwiec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2007 Hejka, Sprawdz prawa katalogów i plików domowych. Skoro nie możesz zapisać oznacza że nie masz praw zapisu dla danego użytkownika. Pozdrawiam Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Czerwiec 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2007 Po zalogowaniu klienta na XP do domeny skrypt logowania mapuje pierwszy wymieniony dysk w skrypcie do którego dana grupa ma uprawnienia. Czyli np cżłonek grupy @wszyscy zamapuje sobie dysk wspólny nastepnego w kolejności nie zamapuje bo nie ma do niego uprawnień, czyli "podatki" trzeba klepnąć enter a następnie zamapuje "lex" czyli mapuje te dyski do których ma uprawnienia. Ale niestety trzeba klepnąć enter podczas wykonywania skryptu. Rozwiązaniem na ta bolączke mogło by być ładowanie oddzielnych skryptów dla róznych grup uzytkowników, czy jest to możliwe i jak to zrobić??? U mnie to działa tak logon script = %U.bat Ale równie dobrze możesz spróbować ze zmienną %G dla grup. Wtedy musisz zdefiniować udział [netlogon] comment = Usluga logowania path = /sciezka/netlogon browseable = no share modes = no Tam wsadzasz skrypty dla użytkowników/grup. Jest z tym trochę więcej roboty ale likwidujesz problem "entera" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Czerwiec 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2007 Ale równie dobrze możesz spróbować ze zmienną %G dla grup. Czyli rozumię że robie plik bat w stylu "nazwagrupy.bat" ??? To tak pytam teoretyczinie bo nie mam dstepu teraz do kompa i nie moge tego sprawdzić. Jeszcze jdna sprawa nic nie zmieniałem w konfigu a tu nagle nie moge przegladać zasobów samby po nazwie netbios i otoczenie sieciowe nie działa w przeglądarce, natomiast po adresie ip samby moge przeglądac zasoby nie wicie co może być, :lammer: Dziwne bo na fedorze widać inne kompy w sieci które sa na windowsach, ale fedora nie widzisamej siebie w otczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wladakov Napisano Lipiec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 Czyli rozumię że robie plik bat w stylu "nazwagrupy.bat" ??? To tak pytam teoretyczinie bo nie mam dstepu teraz do kompa i nie moge tego sprawdzić. Powinno dzialac z nazwamigrup.bat - ale nie wiem po co mapujesz co chwila te same dyski pod XP ? Zmieniasz nazwy dyskow sieciowych co tydzien? Ja raz zamapowalem userowi a potem juz nic nie robie. No i to net time ... Nie lepiej serwer NTP i przes synchronizacje Windowsa synchronizowac czas? Jeszcze jdna sprawa nic nie zmieniałem w konfigu a tu nagle nie moge przegladać zasobów samby po nazwie netbios i otoczenie sieciowe nie działa w przeglądarce, natomiast po adresie ip samby moge przeglądac zasoby nie wicie co może być, :lammer: Dziwne bo na fedorze widać inne kompy w sieci które sa na windowsach, ale fedora nie widzisamej siebie w otczeniu. Wins? - moze wylaczyles kompa ktory byl master browser - zrob aby samba byla master browser dla sieci albo zrob ja jako serwer WINS po pliku /etc/hosts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi