djmicz Napisano Czerwiec 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2007 Witam! Próbowałem różnych rzeczy... Wyłączałem firewalla w windowsie xp home, otworzyłem odpowiednie porty samby w iptables, próbowałem różnych konfiguracji smb.conf, ktoś tutaj na forum polecił, żeby zacząć od najprostszej konfiguracji samby.. Tylko u mnie w żadnej konfiguracji serwer nie pojawia się w otoczeniu sieciowym. Sieć składa się z 1 klienta i serwera fedora core 7. Oto konfiguracja samby: [global] workgroup = X server string = serwer netbios name = serwer guest account = nobody map to guest = bad user [zasoby] comment = zasoby path = /home/stefan/zasoby browseable = yes writeable = yes create mode = 011 directory mode = 011 Sprawdzałem testparm smb.conf i nie wykazało żadnych błędów... W windowsie zrobiłem konfigurację sieci, ustawiłem grupę roboczą na X. W otoczeniu sieciowym na kliencie windows xp home nie ma nic oprócz loalnego katalogu. Jakiś pomysł? Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Czerwiec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2007 A masz włączone SELinux na serwerze? Jeśli tak, to jeszcze tam musisz odblokować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmicz Napisano Czerwiec 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2007 SELinux skonfigurowany, przy wyłączonym też nic się nie dzieje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Czerwiec 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2007 Kiepska odpowiedź jak na forum linuksowe ale czy masz włączone na kliencie usługi Przeglądarka komputera, Serwer, Stacja robocza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Listopad 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2007 Też tak mialem i nmbd nie działało po prostu wystarczyło uruchomienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Listopad 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2007 Samba czasami zrywa połączenia [albo Windows je zrywa] i czasami Windows nie widzi Linuksa, ale co mnie to obchodzi :> . Powiem wtedy bratu, że Windows to dziadostwo i nic nie mówi :] . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_tedora6 Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 a masz firewalla na Windozie? moj domyślnie blokował port rozgłaszania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi