F7beginner Napisano Lipiec 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2007 Potrzebuję zmienić aders MAC karty sieciowej (na wartość ze starej karty) - chodzi oczywiście o "problem" DHCP. Sprawdziłem, że sprawę załatwia następujący ciąg poleceń: ifconfig eth1 down ifconfig eth1 hw ether xx:xx:xx:xx:xx:xx ifconfig eth1 promisc ifconfig eth1 up Chciałbym, aby odpowiednia konfiguracja ustawiana była automatycznie przy starcie systemu. Nie wiem jednak, do jakiego pliku konfiguracyjnego mam zapisać wymienione polecenia? Wiem, że temat jest znany, ale jestem początkujący w Linuksie i nigdzie nie spotkałem wyjaśnienia dokładnie tego, o co pytam. Proszę więc o jakieś podpowiedzi i z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Lipiec 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2007 w pliku rc.local wpisac: ifconfig ethX down ifconfig ethX hw ether xx:xx:xx:xx:xx:xx ifconfig ethX up czasem trzeba dopisac jescze "dhclient ethX" SZERZEJ: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...=kosi&st=15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
F7beginner Napisano Lipiec 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2007 Wielkie dzięki Kosi#1 ! Umieszczenie instrukcji: ifconfig eth1 down ifconfig eth1 hw ether xx:xx:xx:xx:xx:xx ifconfig eth1 promisc ifconfig eth1 up dhclient eth1 w pliku /etc/rc.local sprawiło, że sieć konfiguruje się poprawnie przy starcie systemu. Mam pewien niedosyt, iż konfiguracja ta nie następuje wcześniej, łącznie z uruchamianiem składników sieci, ale na początek to mi wystarczy. Pojawiły się kolejne problemy , piszę o nich w nowych postach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi