MC' Napisano Lipiec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2007 Witam, Chciałem sobie zainstalować fftw3 i znalazłem pakiet za repo dries na fc6 (mam f7 ale na 7 nie ma jeszcze). Niestety podczas próby kompilacji programu w c++ dodając #include <fftw3.h> dostaję error: error: fftw3.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu Postanowiłem więc go odinstalować i tu się zaczęło. Nie mogłem odinstalować bo naraz potrzebowały go inne pakiety. (W sumie dziwne bo nic innego nie instalowałem) # rpm -e fftw3 błąd: Niespełnione zależności: libfftw3.so.3 jest wymagany przez (zainstalowany) libofa-0.9.3-8.fc6.i386 I coś mnie podkusiło by odinstlować przez --nodeps. Komendę rpm -e --nodeps fftw3 jakoś bez żadnej odpowiedzi łyknęło ale teraz chcąc zainstalować ten sam pakiet ponownie nie mogę tego zrobić bo: $ rpm -Uvh .//fftw3-3.1.1-1.fc6.rf.i386.rpm ostrzeżenie: ./fftw3-3.1.1-1.fc6.rf.i386.rpm: Nagłówek V3 DSA signature: NOKEY, key ID 1aa78495 błąd: can't create transaction lock on /var/lib/rpm/__db.000 Moje pytania: 1. Zdaje sie że soie naśmieciłem ;( Jak powinienem teraz naprawić ten błąd? 2.Jakie pakiety powinienem zainstalować by móc poprawnie z pliku *.cpp korzystać z #include <fftw3.h> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi