Haborym Napisano Lipiec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2007 Hej! Sytuacja u mnie wyglada nastepujaco: --------------------------------------------------------- Użycie /dev/hda (parted) print Geometria dysku dla /dev/hda: 0.000-76319,085 megabajtów Typ etykiety dysku: msdos Numer Początek Koniec Typ Sys. plików Flaga 1 0,031 70001,982 główna ext3 2 70001,982 71006,044 główna linux-swap 3 71006,045 76316,594 główna fat32 ładowalna, lba (parted) ---------------------------------------------------------- Chcialbym zwiekszyc partycje fat32 o 13GB kosztem ext3. Jak mam top zrobic? Czy moglby ktos napisac polecenia bo nie chce czegos schrzanic;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2007 Możesz użyć do tego celu programu gparted (graficzna nakładka na parted). Bardzo przyjemny, sam go kiedyś używałem. Pamiętam, ze jest tam możliwość resize'u partycji. Jest tylko jeden problem. Operacje na partycji musisz zrobić, gdy ta jest odmontowana. Skoro to jest główny system plików, to jej nie odmontujesz. W takim wypadku musiałbyś uzyć jakiegoś livecd z tym programem. A i tego tak coś mi się kołacze, ze nie zmienisz rozmiaru partycji fat32 bez utraty danych na niej zgromadzonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi