Skocz do zawartości

Kodowanie Znaków Kwadraty

Fedorowicz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamontowane w (_linuxie_ → Linuksie) ORT partycje windy fat32. ( Chociaż w sumie probelm dotyczy też napędu dyskietki. ) Chodzi o to, że jak w edytorze 'vi' utworzę na tych napędach plik np. 'PrzesyłkaDoWindy.txt', to jak potem zabootuję windę, to ten plik, oglądany w windzie, ma kwadraciki po każdym wersie. Wersy nie przeskakują do następnych linii. I z polskimi fontami coś nie tak. Ta sama rzecz dzieje się z plikami edytowanymi w (_linuxie_ → Linuksie) ORT w 'Gedit'. Jak temu zaradzić??

Nie wiem jak to jes w Vi bo nie uzywam ale w gEdit wystarczy przy opcji zapisz/zapisz jako wybrać kodowanie ISO-8859-2 albo CP-1250/WINDOWS-1250

Jesli nie kompilowałeś kernela sam to masz te kodowania domyślnie zainstalowane wystarczykliknąć w miejsce gdzie w boxie zapisz jest napisane UTF-8 kliknąć na add i dodać wyżej wymienione poczym z aktywnym jednym z nich kliknąć zapisz

Vi używa bieżącego kodowania systemu linux które jest inne niż kodowania w Windows - stąd ten efekt.

Generalnie jeżeli zamierzasz tworzyć pliki pod windows to używaj graficznych edytorów ( np. wspomniany Gedit ) które umożliwiają łatwy wybór kodowania.

Brak widocznych enterów pod windowsem wynika z tego że windows koduje znak Enter jako CR+LF a linux samo CR

:unsure: mam prosbe. Utwórzcie jakiś plik tekstowy w 'Gedit". Zapiszcie go na dysku, albo dyskietce, z kodowaniem utf-8 i otwórzcie w windzie w 'notepad'. Bo ja to robiłem juz 3 razy i w windzie sa kwadraty i nie ma przerzucania wersów mimo, że zapisywane w utf-8. Może ja robię jakiś bład w tej procedurze, ale u mnie to nie dziala. Jutro sprobuje jeszcze raz.