CaRdeN Napisano Lipiec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2007 # dystrybucja FC7 # drukarka hp845c #user - total newbie #opis problemu wakacje chyba mnie osłabiły... nie mogę wygooglać ani wyszukać tutaj na forum opisu do udostępniania drukarek spod FC7 dla linuksa. Może ktoś ma chwilę i mi podpowie gdzie o tym poczytać. Ewentualnie napisze odpowiedzi na pytania: 1. Jak udostępnić drukarkę dla innego linuksa? 2. Gdzie znajdę opis jak i jaką drukarkę udostępniłem- np. czy to jest sieć CUPS, Unix, Novell, JetDirect # co zrobiłem do tej pory Zainstalowałem [raczej samo się to zrobiło automagicznie] drukarkę na kompie zFC7, obok stoi komp z Auroxem 10.1. W panelu System -> Administracja -> Drukowanie zaznaczyłem w opcji Ustawienia Serwera zaznaczyłem Współdziel opublikowane drukarki podłączone do tego systemu. O gmeraniu w A10.1- wolę nie pisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CaRdeN Napisano Lipiec 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2007 Jako, że nikt mi nie odpisał sam sobie odpiszę. Może przyda się dla potomnych. Ponieważ, że mam hapetę [hp845c] zayumowałem pakiety: hplip hpijs Jak już były w systemie pogmerałem w cupsie: /etc/cups/cups.conf <Location /> coś tam było o local adresie a ja dopisałem Allow From 192.168.1.* </Location> Bo mam kartę sieciową z ustawionym adresem 192.168.1.10 , a reszta kompów ma adresy 192.168.1.cośtam Potem restart cupsa u mnie # service cups restart i instalacja drukarki, którą podczas instalacji nazwałem hp845c Potem na drugim linuksie ipp://<adres-ip-serwera>/printers/<nazwa_drukarki> znaczy u mnie tak ipp://192.168.1.10/printers/hp854c I już Szkoda, że nikt mi nawet nie odpisał- ech te wakacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi