Skocz do zawartości

2 Jądra I!

Leonidas

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocy ludzie !!!

Niestety dopiero zaczynam przygodę z Linuxem, no i zaktualiizowałem go od razu przez live2update. Zainstalowało mi się nowe jądro i niby jest ok. Tylko, że stare mi też siedzi. W Grubie mam zreszta do wybory ładowanie starego i nowszego. Problem w tym, że w ty momencie mi miejsca na hdd brakło i chcę wywalić stare jądro, po cholerę mi dwa, jak nowe działa chyba dobrze ??? Pomocy pls ! Jak się pozbyć tego starszego ??

po usunieciu samego jądra raczej niewiele miejsca Ci dojdzie. no chyba ze trzymasz je rowniez w zrodlach (/usr/src). pliki jądra znajdziesz w /boot. moduly w /lib/modules. powinienes z lokalizacji ktore Ci podalem usunąć wszystkie pliki i katalogi ktore w nazwie mają wersje starego jądra.. oraz usunąc pare linijek z /boot/grub/grub.conf. ale narazie sie wstrzymaj!! nie jestem pewny czy mozna po prostu usunąć je komendą rpm -e..

napisz co zwraca Ci komenda "rpm -qa | grep kernel".

pozdrawiam

Stare jądro można a nawet należy usuwać przez rpm -e ... ( tylko należy podać jako parametr wszystkie pakiety starego jądra bo inaczej zależności nie pozwolą nam ich usunąć )

Wiele problemów i awarii związanych z bazą rpm wynika właśnie z ręcznego usuwania plików - to coś na wzór wycięcia żywcem plików programu zamiast odinstalowanie ich przez Dodaj usuń programy