Skocz do zawartości

Serwer Faksów

adams24

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumię ze jakis modem jest do niego potrzebny ???

dokładniej jest potrzeby faxmodem i w dodatku nie byle jaki, aby wykorzystać urządzenie w linuksie/BSD musi być to sprzętowy faxmodem ewentualnie tzw. linmodem (winmodem obsługiwany przez sterownik Linuxant), ale polecam urządzenia sprzętowe - zewnętrzne, podłączane przez COM, teoretycznie jest możliwe wykorzystanie faxmodemów w urządzeniach wielofunkcyjnych z modułami sieciowymi ale nie przerabiałem tego jeszcze (możliwe że za ok 2 miesiące będę mógł się wypowiedzieć na ten temat ;) )

A ja zasugeruje pojscie jeszcze dalej... ;)

Jesli jest to rzeczywiscie rozwiazanie biznesowe i jest od niego (tego serwera faksow) wymagana jako taka szybkosc i niezawodnosc to proponuje zakup linii ISDN i modemu zewnetrznego ISDN (i podpiecie go pod port rownolegly) - koszt dla firmy w zasadzie zaden (i tak pojdzie w ksiegowosci w koszty... ;)) a stabilnosc takiego rozwiazania nie ma sobie rownych...

Pozdro

Hmm koszty musze ciac do minimum, ciezko bedzie wyciagnac kase na ten modem sprzętowy. Ale jak im zaprezentuję mam nadzieje wspaniałe możliwości o których (_jush_ → już) ORT czytałem na necie to chyba bedzie kasa.

Linia ISDN odpada dodatkowe koszty nie wchodzą w grę.

Owszem jest to rozwiązanie biznesowe. Tzn. mały urząd około 40 ludzi.

- 30 kompów, duzo faksów sie odbiera, zanczmnie mniej wysyła.

Mam nadzieje ze ten modem sprzętowy pociągnie na dla tylu userów.

Hej (_wziołem_ → wziąłem) ORT sie za robotę no i na klientach windowskowych niby ok ale poszedłem dalej chciałem uruchomoć fax jako drukarkę tak aby można drukowac (_odrazu_ → od razu) ORT na fax

no prawie wszystko działa ale:

mam takie kroki do wykonainia:

3. restart lpd and samba

4. On your client, install a new printer with a postscript driver (like an Apple Laserwriter) to print to \\YOURSERVER\faxlp

No i moje pytanie co to jest lpd ???

I drugie pytanie:

\\YOURSERVER\faxlp nie mam takiego zasobu ja faxlp ???

Mam zainstalowac drukarke postscript a tu nie ma takiego zasobu.

Ktoś pomoże ???

Jesli jest to rzeczywiscie rozwiazanie biznesowe i jest od niego (tego serwera faksow) wymagana jako taka szybkosc i niezawodnosc to proponuje zakup linii ISDN

no niestety nie jest to rozwiązanie biznesowe (ewentualnie akceptowalne jest tylo w małych przedsiębiorstwach), chodzi przede wszystkim o "czas reakcji w przypadku awarii" i jest on dokładnie taki sam jak w przypadku zwykłego łącza telefonicznego,

biznesowym rozwiązaniem są natomiast usługi noszące nazwę traktów ISDN (w TP SA jest to ISDN pro), niestety jest to usługa droga, kierowana do dużych i średnich przedsiębiorstw, jednak jest ona bardzo stabilna, wyznaczeni są monterzy oraz osoby dozorujące takie linie, dzieki temu ewentualne usterki mogą być usunięte w mniej niż godzinę,

Owszem jest to rozwiązanie biznesowe. Tzn. mały urząd około 40 ludzi.

- 30 kompów, duzo faksów sie odbiera, zanczmnie mniej wysyła.

czyżby ustawowe wdrażanie "Systemu Elektronicznego Obiegu Dokumentów" ?? ;)

czas już goni bo do 31 maja 2008 roku ;)

No i moje pytanie co to jest lpd ???

a moje pytanie brzmi "czy google jest wyłączone?", bo mi chodzi ;)

LPD - Linux Printing Daemon

- poczytaj o jego konfiguracji

- poczytaj jak udostępnić zasoby

czyżby ustawowe wdrażanie "Systemu Elektronicznego Obiegu Dokumentów" ?? ;)

czas już goni bo do 31 maja 2008 roku ;)

No niestety tak, pomału sie przygotowywuję na godzinę zero.

A masz moze perl do czynienia z tym. Elektroniczny obieg dokumentów??? albo cos wspólnego z urzędami???

a moje pytanie brzmi "czy google jest wyłączone?", bo mi chodzi ;)

Żeczywiscie google działało :lol: , Czyste lenistwo

no niestety nie jest to rozwiązanie biznesowe (ewentualnie akceptowalne jest tylo w małych przedsiębiorstwach), chodzi przede wszystkim o "czas reakcji w przypadku awarii" i jest on dokładnie taki sam jak w przypadku zwykłego łącza telefonicznego, biznesowym rozwiązaniem są natomiast usługi noszące nazwę traktów ISDN (w TP SA jest to ISDN pro), niestety jest to usługa droga, kierowana do dużych i średnich przedsiębiorstw, jednak jest ona bardzo stabilna, wyznaczeni są monterzy oraz osoby dozorujące takie linie, dzieki temu ewentualne usterki mogą być usunięte w mniej niż godzinę,

Co do ISDN pro to mysle, ze mowisz o laczu dawniej zwanym takze PRI a bedacym w rzeczywistosci 30 kanalami cyfrowymi (30B+D, 30 x 64kbps, ~2Mbps, bez wnikania w szegoly) w odroznieniu od zwyklego ISDNa z tylko 2 kanalami (2B+D, BRI, 2 x 64kbps, 128kbps) - a jesli tak to chyba troche mieszasz pojecia ;)

Nie slyszalem jeszcze by jakis urzad / firma postawila 30 faksow na PRI, a Ty? ;)

Tak sie sklada, ze przez ladnych kilka lat pracowalem z czyms takim, i PRI uzywane jest zwykle jako linia nosna dla srednch/duzych central abonenckich (zastepuje 30 linii analogowych) lub wdzwaniane lacze WAN back-up uruchamiane przy padzie stalki kablowej lub radiowej (Polpak, Energis itepe...) i sluzace do przesylu danych.

No, ale mniejsza z tym, moze sie myle, moze pro to nie PRI i moze wiele innych rzeczy sie pozmienialo w miedzyczasie.

Jak ISDN jest dla kogos za drogi to trzeba sobie radzic z linia analogowa, i tyle :)

Jak juz pisalem, mialem jednak z liniami cyfrowymi sporo do czynienia i to nie tylko zawodowo. W domu tez mialem ISDN-a (bo w pracy moglem sie naocznie przekonac o wyzszosci tych linii), choc oczywiscie tego zwyklego (2B+D) - uzywanego jako linia telefoniczna + wykorzystywany byl on takze takze do dostepu do internetu w czasach polaczen dial-up (bylo to na dlugo przed epoka Neo a nawet przed SDI)... gdy standardem predkosci bylo analogowe 33,6kbps - trzeba bylo widziec miny znajomych gdy cos sciagalem na otwartych obu kanalach, czyli cyfrowych 128kbps :)

Sie rozpisalem o prehistorii! ;)

Mowiac o szybkosci i stabilnosci mialem na mysli szybkosc wysylania/odbierania faksow i stabilnosc polaczenia po linii cyfrowej (w porownaniu do zwyklego analoga) a nie dodatkowe gwarancje, typu "usuniecie usterki w godzine..." - wierzysz w bajki? ... bo majac kilka traktow PRI (z TPsy i Netii), kilka BRI (z TPsy i Netii), Polpaka, radiolinie z Energisa, majac dedykowanego opiekuna i status ogolnopolskiego klienta kategorii VIP w kazdej z tych firm - wszystkie te pieknie brzmiace zapewnienia mozna bylo miedzy bajki wlozyc ;)

Podsumowujac - niezaleznie od zastosowania - linie ISDN sa nieporownywalnie lepsze od analogow.

Pozdro

A ja mysle że nie ma sensu tyle zachodu wprowadzać (ISDN) dla paru wyslanych faksów dziennie. Linia analogowa mnie zadawala.

Intersuje mnie mozliwość elektronicznego skałdowania wyslanych i odebranych faksów. Podobno jest taka mozliwość z Hylafaxem. Tylko jak to zoorganizować ?

Nie mam narazie sprzętu i czasu żeby przetestować to wszysko. ALe jak wezmę się za robote to zrobię

No niestety tak, pomału sie przygotowywuję na godzinę zero.

A masz moze perl do czynienia z tym. Elektroniczny obieg dokumentów??? albo cos wspólnego z urzędami???

tak mam sporo wspólnego, właśnie wybrałem SEOD dla Urzędu w którym pracuję, obecnie go testowo konfigurujemy, niedługo pewnie też zabierzemy się za serwer faksów, jednak będę go stawiał, tak jak wszystko w Urzedzie, na OpenBSD,

konfiguracja będzie pewnie podobna jak na linuksie, więc jak skonfiguruję i znajdę czas(bo z nim krucho) to napiszę małe how-to ;) ale to pewnie pod koniec roku,

Nie slyszalem jeszcze by jakis urzad / firma postawila 30 faksow na PRI, a Ty?

trakty ISDN pro występują w wariantach od 15 lini w TP SA. (a w ogóle już od 10),

jednak tak jak mówiłem, wszystko zależy od tego czego się oczekuje, zwykły ISDN nie oferuje takiego wsparcia jak ISDN pro, dlatego właśnie "doczepiłem" się do tego co powiedziałeś,

chodzi bowiem o zapewnienie niezawodności usług telekomunikacyjnych, duże firmy w Polsce za godzinę "postoju" ponoszą straty ok 5000 EURO,

jeżeli firmy dla których pracowałeś nie widziały różnicy między zwykłym ISDN-em a ISDN pro, widać po prostu nie potrzebowały tego drugiego rozwiązania,

ja opracowywałem politykę ciągłości (high-availability) połączeń telekomunikacyjnych dla dużej firmy (ponad 1000 stanowisk) i po wywiadzie środowiskowym (zawierającym również wcześniejsze doświadczenia) okazało się, że ISDN pro jest konieczny, przy okazji pełnił on również drugi backup połączenia internetowego,

jednak sam ISDN pro nawet tam nie wystarczył, chociaż zapewniał przerwy w usłudze na wystarczjącym poziomie 0,5% w skali roku, jednak nawet 0,5% było za duża wartością, dlatego centralki telekomunikacyjne potrafiły redundantnie przełączać się na bramki GSM w razie awarii,

mniej więcej to tak działało, gdyż było jeszcze kilka wyjątków i usprawnień - rozwiązań poprawiających bezpieczeństwo oraz ciągłość świadczenia usług, dzięki temu można było zejść do poziomu 0,0008% w skali roku,

standardowy ISDN za to ma brak ciągłości pracy na poziomie, aż/tylko (odpowiednie skreślić ;) ) na poziomie 3% oraz brak wyznaczonego terminu reakcji i naprawy łącza,

no a co perl myślisz o tym żeby elektronicznei składować te faksy, dostęp mieć do nich przez www???

Czy tak to sobie wyobrażasz np za pomocą avantfax ??? czy może za pomocą któregoś z tych rozwiązań ???.

Bo nie wiem na co poświęcić czas. Doradźcie coś. Bo zmarnuję pewnie kupe czasu na naukę i konfigurację a się to okaże nie najlepszym rozwiązaniem i bede miał kata.

Coś opensource wchodzi w grę oczywiście.

no avantfax jest ciekawym rozwiazaniem (jest to jednak tylko web interfejs do hylafax - więc czasu nie marnujesz ;) ), ja planuje również gromadzić faksy, maile i inne dokumenty elektronicznie, ale do tego celu najprawdopodobniej Urząd zakupi "elektroniczne archiwum" (poniewaz pelnym rozwiazaniem są: System Elektronicznego Obiegu Dokumentów + Elektroniczny Urząd (przez HSM) + Elektroniczne Archiwum),

w avantfax fajne jest nie gromadzenie dokumentów ale z tego co czytałem, można wysyłać faksy z innych stanowisc, np. dasz uprawnienia kierownikom i oni ze swoich komputerów mogą wysyłać faksy z sekretariatu - kancelarii - dzieki temu odpada konieczność tworzenia kilku kancelarii tylko daltego żeby jakieś Wydziały miały możliwość korespondencji przez fax,

ja planuje również gromadzić faksy, maile i inne dokumenty elektronicznie,

Hmmm ale zeby meile ??? jest taki wymóg czy co. A jesli tak to raczej te ofiacjalne które spłyneły na skrzynkę urzędu gminy lub władz gminy. Nie wyobrazam sobie skladowania meili każdego urzednika ktory ma adres email w oficjalnej domenie urzędu ??

wymóg archiwizacji spraw istnieje, jednak na razie nie wszystko można TYLKO archiwizować elektronicznie, są rzeczy które trzeba archiwizować w wersji papierowej np. decyzje, które trzeba wysyłać do Państwowego Archiwum - bo na razie nie ma rozporządzeń w sprawie archiwizacji elektronicznej,

co do maili to oczywiście nie chodzi o archiwizację wszystkich, ale o archiwizację tych przychodzących do kancelarii (czyli zazwyczaj do sekretariatu),

warto jednak już teraz pomyśleć o archiwum elektronicznym, jest to bardzo dobre uzupełnienie Elektronicznego Obiegu Dokumentów i rozszerza jego funkcjonalność o wyszukiwanie dokumentów archiwalnych w podobnych sprawach,