pawel.bobrowski Napisano Lipiec 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2007 Witam, Zrobilem glupi blad - usunalem wazny katalog laczac sie przegladarka do zasobow Samby. Czy da sie go jakos odzyskac? Z gory dzieki za odpowiedz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mc666 Napisano Lipiec 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2007 jesli nie miales np VFS - recycle to slabo widze odzyskanie czegkolwiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Lipiec 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2007 hmmm może by to dalo się zabezpieczyć jakos przed kasowaniem??? Się zastanawiam. Sam mam zasoby udostepnione w sieci userom i też mam stracha że oni w koncu kliną "usuń" i co wtedy??? Mój problem jest taki że na tych zasobach musze mieś prawa odczytu i zapisu bo programy dziłające na tych zasobach tego wymagają. I nie wiem jak to zabezpieczyć. Mże logi jakoś da się ustawić tak żebym wiedział komu zasługę zniknięcia plików przypisać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wladakov Napisano Lipiec 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2007 hmmm może by to dalo się zabezpieczyć jakos przed kasowaniem??? Się zastanawiam. Sam mam zasoby udostepnione w sieci userom i też mam stracha że oni w koncu kliną "usuń" i co wtedy??? Mój problem jest taki że na tych zasobach musze mieś prawa odczytu i zapisu bo programy dziłające na tych zasobach tego wymagają. I nie wiem jak to zabezpieczyć. Mże logi jakoś da się ustawić tak żebym wiedział komu zasługę zniknięcia plików przypisać ? Zabezpieczyc przed kasowaniem ? - zablokowac zapis i modyfikacje, ale pewnie nie to miales na mysli wiec chyba te 2 moduly odpowiedza na Twoje pytanie: vfs objects = recycle, full_audit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Sierpień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2007 [public] comment = katalog wspolny nasz sieciowy create mask = 0744 writable = yes comment = Dysk Wspolny (publiczny) path = /PUBLIC browseable = yes writeable = yes admin users = @admini ;create mode = 0666 ;directory mode = 0777 public = yes vfs objects = recycle recycle:repository = .koszsamby recycle:keeptree = True recycle:versions = True recycle:touch = True no i pogoglowalem i ustawilem niby kosz dla katalogu udostepnainego przez moja sambe. No i niedziala. Jesli ktos cos usunie to nie laduje to w koszu? Czy ktos moze na to luknac ??? A jednak laduje do kosza ale po ustawieniu opcji: recycle:repository = .KOSZ Sam do końca nie wiedziałem jak to działa. Wiec dla niezoorientowanych działa to tak ze w zasobie który jest udostępniony tworzy ukryty katalog "KOSZ" i tam wrzuca pliki które zostały skasowane przez usera. Heh mam nadzieje ze userzy nie sa na tyle mżdrzy żeby wyświetlić sobie ukryte pliki i katalogi i skasować dodatkowo katalog KOSZ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Sierpień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2007 no i pogoglowalem i ustawilem niby kosz dla katalogu udostepnainego przez moja sambe. No i niedziala. Jesli ktos cos usunie to nie laduje to w koszu? Czy ktos moze na to luknac ??? A jednak laduje do kosza ale po ustawieniu opcji: recycle:repository = .KOSZ Sam do końca nie wiedziałem jak to działa. Wiec dla niezoorientowanych działa to tak ze w zasobie który jest udostępniony tworzy ukryty katalog "KOSZ" i tam wrzuca pliki które zostały skasowane przez usera. Heh mam nadzieje ze userzy nie sa na tyle mżdrzy żeby wyświetlić sobie ukryte pliki i katalogi i skasować dodatkowo katalog KOSZ. Jaką masz wersję samby i na czym masz ją zainstalowaną?? U mnie na FC7 (konfig mam stary jeszcze z czasów FC3) też mam recyclera ale u mnie działa bez wpisu recycle:repository = .KOSZ ja mam taki konfig vfs object = recycle full_audit recycle:keeptree = true recycle:versions = false recycle:touch = true i spokojnie działa jednakże u mnie system po restarcie samby i przelogowaniu klientów czyli windowsów sam stworzył ukryty katalog .recycler Wiec dla niezoorientowanych działa to tak ze w zasobie który jest udostępniony tworzy ukryty katalog "KOSZ" i tam wrzuca pliki które zostały skasowane przez usera. Wcale tak być nie musi wystarczy że root będzie właścicielem ewentualnie odbierz prawa odczytu i userzy nie będą mogli wejść/skasować zawartości systemowego recyclera. Mam pytanie do ciebie odnośćnie recyclera . abyś sprawdził na swoim configu. Otóż jak user usunie jakiśeś pliki z folderu np. /dokumenty/plik.txt i w śmietniku zrobi się jego kopia wraz z katalogiem (keeptree = true) to czy jak ktoś inny skasuje z katalogu /dokumenty/plik2.txt to czy plik2.txt zostanie zapisany w śmietniku? U mnie była dziwna akcja z recyclerem musiałem ręcznie ponadawać prawa 777 we wszystkich katalogach utworzonych w recycelrze ponieważ prawa do katalogó miała tylko osboa która coś skasowała i jak inna osoba skasowała plik w tym samym katalogu to w śmietniku pojawiał się plik tylko pierwszej osoby ponieważ osoba 1 miała prawa zapisu (przejała na własność) ten katalog i nikt prócz niej nie móg zapisać. Dlatego musiałem dać 777 dla wszystkich podkatalogów w .recycler może ktoś inny ma lepsze rozwiązanie???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Sierpień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2007 Jaką masz wersję samby i na czym masz ją zainstalowaną?? FC7 & samba 3.025 czyli standard dołaczony do dystrybucji U mnie na FC7 (konfig mam stary jeszcze z czasów FC3) też mam recyclera ale u mnie działa bez wpisu recycle:repository = .KOSZ hmmmmoże działa taka konfigurację znalazłem na necie no i zdefiniowałem ten "kosz" więc moe i dziala bez tego. u mnie system po restarcie samby i przelogowaniu klientów czyli windowsów sam stworzył ukryty katalog .recycler A u mnie po pierwszym uzyciu przycisku delete. Mam pytanie do ciebie odnośćnie recyclera . abyś sprawdził na swoim configu. Otóż jak user usunie jakiśeś pliki z folderu np. /dokumenty/plik.txt i w śmietniku zrobi się jego kopia wraz z katalogiem (keeptree = true) to czy jak ktoś inny skasuje z katalogu /dokumenty/plik2.txt to czy plik2.txt zostanie zapisany w śmietniku? Tak pliki zostały zapisane w katalogu kosz. Mało tego jak różni userze skasują pliki o takiej samej nazwie (np wydruk.txt) w tej samej lokalizacji (programy dosowe tworzą sobie pliki wydruku i po wydrukowaniu kasują) to samba zapisuje mi kopię kazdego z plików copy #x wydruk.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Sierpień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2007 A u mnie po pierwszym uzyciu przycisku delete. Tak pliki zostały zapisane w katalogu kosz. Mało tego jak różni userze skasują pliki o takiej samej nazwie (np wydruk.txt) w tej samej lokalizacji (programy dosowe tworzą sobie pliki wydruku i po wydrukowaniu kasują) to samba zapisuje mi kopię kazdego z plików copy #x wydruk.txt bo masz włączone recycle:versions = True A ja mam =false ponieważ na dużym udziale gdzie pracuje sporo userów po 1 dniu pracy nazbiera ci się tylke śmieci że jak będziesz potrzebował szybko coś odzyskać to stracisz poro czasu szukając tego pliku ja teraz znalazłem w nowym howto.pdf str. 555 coś takiego recycle:directory Set it to the octal mode you want for the recycle directory. With this mode the recycle directory will be created if it not exists and the first file is deleted. If recycle:subdir mode set, these mode also apply to sub directories. If directory mode exists, the default mode 0700 is used. recycle:subdir_mode Set it to the octal mode you want for the sub directories of the recycle directory. With this mode the sub directories will be created. If recycle:subdir mode is not set, the sub directories will be created with the mode from directory mode </FONT> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi