Skocz do zawartości

Serwer Ftp - Konfiguracja I Administracja

sorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem ponieważ nie znalazłem kompletnie NIC A NIC w internecie o serwerach FTP. Chodzi mi oczywiście o serwer na (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Konkretnie Fedore 7. Przechodzę do rzeczy:

Poszukuje bardzo prostego i bardzo funkcjonalnego rpogramu do tworzenia i zarządzania plikami wystawianymi w insternecie przez serwer FTP z mojego komputera. I nie szukam programów gdzie trzeba pół godziny przesiedzieć nad plikiem konfiguracyjnym jak w programach typu proftpd. Mnie zależy na łatwości i przyjemności obsługi. Chcę program który sprowadzałby się do rzeczy tak banalnych jak przycisk włączenia serwera (_odrazu_ → od razu) ORT po włączeniu systemu czy podania IP komputera w celu podania innym dostęp do mojego FTP. A wszystkie te programy które udało mi się znaleźć są nieporęczne, trzeba edytować pliki by włączyć do autostartu (jeśli można to tak nazwać) oraz męczyć się z różnymi neiprzyjemnościami. Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu takiego programu oraz krótkiej instrukcji konfigurowania go.

I nie szukam programów gdzie trzeba pół godziny przesiedzieć nad plikiem konfiguracyjnym...

Czy to naprawde przekracza Twoje mozliwosci?...

No to czyli jestem zmuszony używać prostych programów z Windowsa tak? No właśnie o takie proste programy mi chodzi. Nikt nie pomyślał by coś takiego zrobić? I to wzsyscy mówią "Linux najlepszy na serwer"... ehhh.

Nie, niektorzy bardziej obeznani w temacie mowia raczej: "Linux najbezpieczniejszy na serwer"... ehhh, z takim podejsciem to faktycznie pozostaje Ci Win. Inna sprawa, ze chcialbys wszystko uproscic do tego stopnia by z linuksa zrobic winde... wiec po co sie trudzic? Kilka wersji jest gotowych, do wziecia...

Ludzie, czy wy czasami nie wymagacie za duzo nie dajac nic w zamian? :(

Ja wiem, ze przyzwyczajenie druga natura czlowieka, ale jak sie ma nature lenia dla ktorego poswiecenie pol godziny na postawienie w pelni funkcjonalnego i bezpiecznego serwera ftp to za duzo, to po co zawracac glowe komus i sobie?

Takie rzeczy to tylko w Erze, jak to mowia.

Pozdro

BTW - siec pelna jest tutoriali i gotowcow (dla leni) umozliwiajacych odpalenie proftpd czy vsftpd w 3 minuty - cala operacja sprowadza sie w zasadzie do Ctrl-C / Ctrl-V i edycji adresu IP...

Tak, tylko że ja czasem nie mam ochoty siedzieć i poprostu potrzebuje włączyć ten program. Nie mówię ze zawsze ale czasem potrzebny mi taki FTP. Dlatego potrzebuje szybkiego i prostego w obsłudze programu. Niestety w tej kwestki zawiódł mnie Linux bo wiele programów na niego uważam na prostrze w użyciu niż odpowiednik na Windowsa.