barthez Napisano Sierpień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2007 Witam serdecznie. Mam mały dylemat co do poczty na postfixie(amavis+clamav+sasl) . Poczta oparta jest o użytkowników systemowych. Każdemu nowemu użytkownikowi tworze konto systemowe i poczta dla głównej domeny(np xxx.pl) już chodzi. Wiadomo, że jeśli poczta będzie miała obsługiwać inną domenę to dodam ponownie uż.systemowego i w pliku virtual w postfixie dopisze np: [email protected] darek . Oczywiście wszystko chodzi wyśmienicie. Tylko teraz jeśli wyśle wiadomość na nieistniejącego uż.systemowego (np ; [email protected]) , dostaje zwrot : Recipient address rejected: User unknown in local recipient table (in reply to RCPT TO command) na razie podoba mi się ta odpowiedz:) Kolejno jeśli wyślę pocztę do nieistniejącej osoby z domeny wirtualnej np [email protected] to dostaje zwrot: loops back to myself Chciałbym, aby odpowiedź w tym wypadku była taka sama jak dla pierwszego przypadku, gdyż na mój serwer trafia dziennie mnóstwo @ i serwer próbuje do nich odsyłać informacje(MAILER-DAEMON), a co za tym idzie strasznie długa kolejka. Chcę aby wiadomości do nieistniejących użytkowników nie trafiały na mój serwer, tylko aby serwer wysyłający już informował, że nie ma takie użytkownika. Oto mój conf postfixa: content_filter = smtp-amavis:[127.0.0.1]:10024 myhostname = xxx mydomain = xxx mydestination = $myhostname, $mydomain myorigin = $mydomain mailbox_size_limit = 300000000 message_size_limit = 30000000 mynetworks =xxxx relay_domains = hash:/etc/postfix/domeny virtual_alias_maps = hash:/etc/postfix/virtual alias_maps = hash:/etc/aliases strict_rfc821_envelopes = yes unknown_local_recipient_reject_code = 550 smtpd_sasl_auth_enable = yes broken_sasl_auth_clients = yes smtpd_sasl_security_options = noanonymous smtpd_recipient_restrictions = permit_sasl_authenticated, hash:/etc/postfix/sender_checks, check_relay_domains check_sender_access hash:/etc/postfix/sender_checks, reject_unknown_recipient_domain, permit_mynetworks, reject_non_fqdn_recipient, reject_unauth_destination permit smtpd_helo_restrictions = reject_unauth_pipelining, reject_invalid_hostname, permit smtpd_helo_required = yes unknown_hostname_reject_code = 550 smtpd_client_restrictions = check_client_access cidr:/etc/postfix/client_checks, reject_unauth_pipelining, permit smtpd_sender_restrictions = reject_unknown_sender_domain, check_sender_access pcre:/etc/postfix/sender_checks.pcre, reject_unknown_address, reject_non_fqdn_sender, permit_mynetworks, reject_unauth_pipelining, permit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi