Ravczy Napisano Sierpień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2007 Mam strone w PHP. Musze zrobic skrypt, ktory pozwoli przez www zmienic haslo uzytkownika linux w pliku shadow. Kombinowalem z EXEC i tam chcialem wstawic passwd, ale niestety passwd wymaga wpisania recznie hasla i potwierdzenie go. Nie mam pomysły jak wywolac passwd, zeby nie wolal o haslo tylko zeby od razu wkelił haslo jakie poda uzytkownik na stronie www, czyli cos w rodzaju: <? echo shell_exec('passwd nazwa_uz'); ?> Skrypt ten miałby być trzyamny na serwerze w jakims katalogu i odpalany przez cron co 10 minut. Sciagal by hasla z bazy hasel uzytkownikow na stronie i zmienial by odpowiednio w shadow czy da sie jeszcze podac haslo jako parametr w passwd? Ewentualnie prosze o podsuniecie innego pomysłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Sierpień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2007 siemanko, Może spróbuj działać od razu na pliku shadow i passwd i edytować je z poziomu PHP. Pewnie będziesz miał problemy z SELinuxem, więc życzę powodzenia przy kombinowaniu Rzuciłem tylko okiem na google i jest ciekawy link: http://4programmers.net/C/Artyku%C5%82y/Cz...swd_i_group_w_C standardowo możesz też poczytać: man shadow man passwd pozdrawiam //EDIT: poprawiłem linka, bo się wysypał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Sierpień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2007 W sumie w php nie robie ale natrafilem na takie cos - moze bedzie przydatne. shadow.class.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lruman Napisano Sierpień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2007 Hej, jeśli tym: <? echo shell_exec('passwd nazwa_uz'); ?> moźesz wywołać każde polecenie to wywołaj: echo NOWE_HASLO | passwd NAZWA_UZYTKOWNIKA --stdin Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Sierpień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2007 Hej, jeśli tym: <? echo shell_exec('passwd nazwa_uz'); ?> moźesz wywołać każde polecenie to wywołaj: echo NOWE_HASLO | passwd NAZWA_UZYTKOWNIKA --stdin Pozdrawiam Passwd podobno sprawdza czy wprowadzenie jest z klawiatury i jak już trza to emulować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi