Skocz do zawartości

Gdzie Znajdę ?

FUTURISTA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Może od początku :).

Najpierw miałem jądro 2.6.21-1.3194.fc7 i 2.6.21-1.3228, gdy się pojawiło jądro (chyba) 2.6.22.1-27, oczywiście zainstalowało się wyrzucając przy okazji 3194. Jądro 27 uaktualniło sie do wersji 33 jednocześnie uaktualniając kmod-ntfs. Oczywiście wiadomo, że nowe jądra mają kłopoty, więc chciałem pracować na 3228, jednak z powodu zauktualizowanego kmod-ntfs, na 3228 nie montowały mi się partycje ntfs. Wyrzuciłem więc kmod-ntfs-2.1.28-3.2.6.22.1_33 i wrzuciłem (nie pamiętam czy przy pomocy dodaj/usuń, czy przy pomocy smarta) kmod-ntfs-2.1.28-2.2.6.21_1.3228. Od tego momentu wszystko działało jak należy, więc mogłem spokojnie pracować na jądrze 3228, a niedopracowane 33 zostawiłem.

Jednak ostatnio, przy aktualizacji z jądra 33 do 41 ponownie kmod-ntfs-2.1.28-2.2.6.21_1.3228 zaktualizował się do kmod-ntfs-2.1.28-3.2.6.22.1_41, a gdy okazało się, ze te jądro nadal ma błędy i chciałem z kmod-ntfs zrobić to samo co wcześniej, niestety okazało się, że owszem kmod-ntfs-2.1.28-3.2.6.22.1_41 mogę odinstalować, ale niestety na liście dostępnych pakietów (ani w dodaj/usuń, ani w smarcie) nie ma kmod-ntfs-2.1.28-2.2.6.21_1.3228, jest tylko 3194. Czy gdzieś mogę znaleźć kmod-ntfs-2.1.28-2.2.6.21_1.3228, a jeżeli tak to gdzie szukać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam

A nie zastanawiałeś się nad ntfs-3g? :huh:

Co do kmod-ntfs.. Ja przez długi czas siedziałem na jajku 27 i do felernej aktualizacji na 33 wszystko śmigło elegancko, a moduły do tego jajka są jeszcze w repo ;)

I jeszcze tak z ciekawości.. Jakich błędów doświadczyłeś w jajku 41?

Pozdrawiam

k_myk

Wczoraj odinstalowałem w ogóle 41 i 3228, a zainstalowałem 3194 (do tego jest kmod-ntfs).

Jak próbowałem chyba na starszym jądrze wrzucić wczoraj ntfs-3g, to już nie pamiętam dokładnie, ale wyrzucało chyba błąd, że nie ma jajka 41 czy coś takiego, tak jakby ten ntfs-3g działał tylko na tym jądrze.

Poza tym dawniej czytałem (nie wiem jak jest teraz), że ntfs-3g może namieszać na partycjach ntfs, a mi one wystarczą tylko w trybie ro.

Jakie błędy? Nadal nie montuje mi pendriv-a, chyba, że uruchomię kompa z podłączonym pendrivem.

Choć już nie pamiętam, to chyba najwięcej kłopotów było przy 33. Tam nawet jak chciałem się wylogować z jednego usera i zalogować na drugiego to x-y nie startowały, a przy wylogowaniu pojawiał się komunikat, że sesja nie trwała 10s czy coś takiego.

Więcej nie testowałem, siedzę na 3194.

Pozdrawiam