piotrek06 Napisano Sierpień 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2007 czy można podzielić jeszcze dysk bez utraty danych? (gparted) zajęte jest już ~34% dysku ale chciałbym oddzielić sobie system od moich danych dziwną sprawą dla mnie jest że dysk na którym znajdują się system i dane ma nieznany system plików i nie posiada etykiety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2007 ...dziwną sprawą dla mnie jest że dysk na którym znajdują się system i dane ma nieznany system plików i nie posiada etykiety ... wyswietla sie tak, poniewaz uzyles LVM (a w zasadzie zapewne uzyl instalator, bo jest to domyslny sposob partycjonowania Anakondy) Obawiam sie ze zadne zabiegi bez utraty danych na LVM nie wchodza w gre... A ze tak spytam na marginesie: Gdzie masz SWAPa? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Sierpień 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2007 czy można podzielić jeszcze dysk bez utraty danych? Można, ale to nie jest łatwy zabieg i zdecydowanie, kategorycznie i definitywnie odradzam początkującym, gdyż często wiążę się z utratą wszystkich danych na dysku. Zmianę rozmiaru parrtycji wykonuje się za pomocą programiku ext3 online. Potem należy zmienic rozmiat woluminu logicznego i utworzyć nowe - to jest już dość łatwe i bezpieczne. Najlepiej zrób sobie kopię zapasową wszystkich danych, a potem już jak wybierzesz: - albo będziesz kombinował metodą powyżej - albo zainstalujesz wszystko od nowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek06 Napisano Sierpień 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2007 A ze tak spytam na marginesie: Gdzie masz SWAPa? no w sumie to powinien być na tym samym dysku... już nie pamiętam bo fedore zainstalowałem jakiś czas temu i to była raczej standartowa instalacja bez udziwnień z mojej strony fdisk pokazuje tylko to: - albo zainstalujesz wszystko od nowa odpada nie chciałbym instalować i dostosowywać pod siebie fedory od nowa ta metoda którą przedstawiłeś jest aż tak ryzykowna? dane zabezpiecze bez problemu gorzej z samym systemem którego poprostu szkoda było by mi przeinstalowywać od nowa chyba że da się go w jakiś sposób odtworzyć (obraz dysku?) po formacie? czy o to chodziło ext3 online(poprawiony link) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Sierpień 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2007 czy o to chodziło ext3 online Niezupełnie, aczkolwiek coś podobnego. A nie możesz stworzyć kopii partycji systemowej, przeformatować dysku i wgrać system spowrotem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi