Livio™ Napisano Sierpień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2007 dziwi mnie polityka dotycząca pakietów w fedorze. na nową wersję gnome, czy kde musimy czekać do nowego wydania, część pakietów jest aktualizowana w bieżącym wydaniu, część nie. sporo programów w repozytoriach mamy, ale często (czasami aż za często) zdarza się, że nie są to najnowsze wersje. w ubuntu jest trochę gorzej. gnome i kde w bieżącym wydaniu są aktualizowane, ale w repozytoriach nie ma nic świeżego aż do nowego wydania. co więcej praktycznie do każdego celu trzeba dodawać nowe repozytorium i robić sobie śmietnik nieznanej jakości pakietami (na przykład kompilowanymi bez prefiksu /usr itd.). dlaczego fedora ma taką dziwną politykę ? czy nie możemy po prostu otrzymywać świeżych pakietów, chociażby z kilkudniowym opróźnieniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Sierpień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2007 dlaczego fedora ma taką dziwną politykę ? Na przykładzie menedżerów okien. To jedna z najważniejszych rzeczy w systemie operacyjnym. Ukazujące się nowe wersje gnome czy KDE nie dają się łatwo aktualizować z wersji na wersję, gdyż za każdym razem zachodzą w nich setki zmian, które w dodatku oddziałują na inne oprogramowanie. A aktualizacja tego z kolei jeszcze na inne. I właśnie dlatego raz na pół roku przeinstalowuje się cały system, zamiast raz na miesiąc robić "critical update" (często niepomyślny zresztą). Do końca nie wiem, o co Ci chodzi - przecież inne dystrybucje też tak działają! czy nie możemy po prostu otrzymywać świeżych pakietów, chociażby z kilkudniowym opróźnieniem ? Jeśli chcesz się przekonać, jak przyjemne są takie świeże pakiety, to zainteresuj się Rawhide'm. Gwarantuję, że co kilka dni coś Ci się posypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Sierpień 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2007 Ale na przykład odtwarzacz muzyki Rhythmbox. Nie wchodzi w skład środowiska GNOME, choć jest dla niego idealny. Zaden inny pakiet od niego nie zależy. Zmiany w nim nie spowodują problemów. Dlaczego nie został zaktualizowany? -- Drugi przykład: nieszczęsny (_menadżer_ → menedżer) ORT logowania SLiM. Nie jest ani oficjalny, ani nic od niego nie zależy. Podobnie jak wyżej - zmiany w nim nie spowodują problemów, a wręcz przeciwnie, spowodują, że dzięki niemu pozbędziemy się części problemów. Nowa kompilacja dostępna jest tylko dla F8. PS: Chociaż gtk2-engines i gnome-themes mogliby uaktualnić (musiałem sobie ręcznie zaktualizować jeden plik, tworząc jednocześnie jego kopię zapasową, by móc widzieć piękno nowego GNOME) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Sierpień 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2007 Deweloperzy Fedory po prostu zwykle zajmują się nadchodzącą dystrybucją. Zauważ, że wiele pakietów jest aktualizowanych. Jeśli chciałbyś w F7 np. nowego rhythmboksa, to napisz o tym na listę mailingową. Albo nikomu nie chce się zrobić paczki, albo jest wyraźny powód, dla którego taka paczka ukaże się później. Zawsze możesz wgrać najnowszą wersję z Rawhide'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Sierpień 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2007 pakiety z rawhide/development mnie nie bawią - w fc6 sobie firefoksa zaktualizowałem i miałem problemy. chociaż... brzmi kusząco . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi