oyci3c Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Witam. Wszystko hula pieknie. Komputery w sieci widza serwer samby, widza foldery. Problem napotykam w momencie dodania bardzo duzej ilosci VALID USERS = [X] comment = X path = /home/X valid users = user1, user2, user3, user4, user5, user6 itd. public = yes writable = yes printable = no browsable = yes create mask = 0666 directory mask = 0777 Lacze sie przez SSH do serwerka i tam ustawiam nano /etc/samba/smb.conf W momencie dodawania bardzo duzej ilosci userow kursor w koncu przeskakuje do lini nizej i Ci userzy nie maja dostepu do folderu. Nie wiem czy to akurat wina wlasnie tego. Moze latwiej userow dodac do grupy i wowczas zrobic force group? Chciaz wolalbym z palca dodawac po kolei bo szybciej i latwiej widze kto i co moze w kazdym folderze. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 zawsze można spróbować pokombinować valid users = @grupa, user Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Wrzesień 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2007 Witam. Wszystko hula pieknie. Komputery w sieci widza serwer samby, widza foldery. Problem napotykam w momencie dodania bardzo duzej ilosci VALID USERS = [X] comment = X path = /home/X valid users = user1, user2, user3, user4, user5, user6 itd. public = yes writable = yes printable = no browsable = yes create mask = 0666 directory mask = 0777 Lacze sie przez SSH do serwerka i tam ustawiam nano /etc/samba/smb.conf W momencie dodawania bardzo duzej ilosci userow kursor w koncu przeskakuje do lini nizej i Ci userzy nie maja dostepu do folderu. Nie wiem czy to akurat wina wlasnie tego. Moze latwiej userow dodac do grupy i wowczas zrobic force group? Chciaz wolalbym z palca dodawac po kolei bo szybciej i latwiej widze kto i co moze w kazdym folderze. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam. spróbuj dodać userów poprzez system-config-samba Ostatnio coś zmienili w tym module bo wcześniej nie działał jak ktoś manualnie edytował plik smb.conf w każdym bądź razie dziś po aktualizacji samby ze zdumieniem zobaczyłem że to działa. Jakim programem edytujesz plik smb.conf ?? Mam nadzieje że nie winowsowym notepadem albo innym shitem. Notepad i inne winshity mają inne zakończenie wiersza (powrót karetki) tj jeśli naciśniesz enter to powstaje znak końca wiersza ( pod mc widać go jako ptaszek > tylko skierowany do góry ) i może to jest problemem niewidoczności pozostałych userów ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2007 z tego co pamiętam musisz konczyć linie przecinkiem+spacją i w nowej lini dalej kontynuować userów, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twoface Napisano Październik 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2007 Jakim programem edytujesz plik smb.conf ?? Mam nadzieje że nie winowsowym notepadem albo innym shitem. Notepad i inne winshity mają inne zakończenie wiersza (powrót karetki) tj jeśli naciśniesz enter to powstaje znak końca wiersza ( pod mc widać go jako ptaszek > tylko skierowany do góry ) i może to jest problemem niewidoczności pozostałych userów ?? Przecież napisał że używa nano. A ja polecam samba-swat. Tam userów podajesz oddzielając spacjami i swat sam dorzuca przecinki i odpowiednie formatowanie. Ale najpierw zamiast NANO spróbuj edycji za pomocą vi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi