sqnhead Napisano Wrzesień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2004 Witam. Jak napisałem w temacie. Gdy zamontowałem NTFS w liksie to tylko root ma prawo odczytu a zwykły użytkownik NIE. Panowie gdzie leży problem??? Z góry dziękuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro Napisano Wrzesień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2004 Prawdopodobnie musisz zmienić prawa dostępu do katalogu np chmod 777 -R /mnt/win gdzie/mnt/win to przykładowa scieszka do katalogu w którym montujesz fartycje ntfs, lub zmienić własiciela katalogu chown user:user /mnt/win gdzie user to nazawa twojego konta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darr Napisano Wrzesień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2004 Prawdopodobnie musisz zmienić prawa dostępu do katalogu np chmod 777 -R /mnt/win gdzie/mnt/win to przykładowa scieszka do katalogu w którym montujesz fartycje ntfs, lub zmienić własiciela katalogu chown user:user /mnt/win gdzie user to nazawa twojego konta takie rozwiazanie dziala. tylko jakim poleceniem mozna zmienic wlasciela/prawa dla calego drzewa katalogowego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro Napisano Wrzesień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2004 Opcja "-R" powoduje że zmienia się się prawa dostępu/własciela do wszytkich podkatalogów i plików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqnhead Napisano Wrzesień 28, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2004 Wieć to już trenowałem. Pokazuje poprostu system plików tylko do odczytu i to tylko dla roota Znalazłęm inny sposób na ten problem Ale i tak dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Wrzesień 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2004 opisz to rozwiazanie... przyda sie innym.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqnhead Napisano Wrzesień 29, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2004 Witam. Tak racja zapomniałem. Więc problem gdy montowałem partycje komendą : mount /dev/dsa5 /mnt/drugi -t ntfs -r I dlatego nzwykły użytkownik nie mógł widzieć bo nemiał uprawnień, wystrczyło dodać taką funkcje: -o umaska=0222 Czyli cała linia wyglądała tak: mount /dev/dsa5 /mnt/drugi -t ntfs -r -o umask=0222 I to załatwiło problem wszyscy mogą odczytywać dane z tego dysku. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi