piotrek32 Napisano Sierpień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2007 Witam, od kiedy się przesiadłem z Fedory Core 6 do Fedory 7, mam problem z udostępnieniem internetu, żadna konfiguracja z tego forum i z google nie pomaga. W FC 6 wystarczyło ze skopiowałem 2 pliki i wszystko działało, tutaj jednak nie chce. - zawartość pierwszego pliku /etc/rc.d/rc.local: #!/bin/sh # # This script will be executed *after* all the other init scripts. # You can put your own initialization stuff in here if you don't # want to do the full Sys V style init stuff. touch /var/lock/subsys/local if [ -x /etc/rc.masq ]; then /etc/rc.masq fi - drugiego pliku /etc/rc.masq #!/bin/sh # uruchomienie przekazywania pakietow IP. echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward # wyczyśćmy tablice iptables odpowiedzialne za nat i za filtrowanie pakietów: iptables -F -t nat iptables -X -t nat iptables -F -t filter iptables -X -t filter # Domyślnie odrzucamy i nie zezwalany na forwardowanie pakietów iptables -t filter -P FORWARD DROP # Zezwalamy na by serwer przepuszczał pakiety które pochodzą z naszej sieci # lokalnej lub są dla niej przeznaczone. iptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.0.0/255.255.255.0 -d 0/0 -j ACCEPT iptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 192.168.0.0/255.255.255.0 -j ACCEPT # Teraz nakazujemy by wszystkie pakiety pochodzące z lanu były maskowane iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -d 0/0 -j MASQUERADE # I doładujmy moduł do obsługi ftp i irc (moduł do irca zauważyłem dopiero # w kernelu 2.4.14 dlatego się w końcu za niego wziąłem /sbin/modprobe ip_nat_ftp /sbin/modprobe ip_nat_irc - Zapora sieciowa włączona - Selinux wyłączony Konfiguracja serwera: ip 192.168.0.1 maska podsieci 255.255.255.0 brama brak dns automatycznie Konfiguracja klienta ip 192.168.0.2 maska podsieci 255.255.255.0 brama 192.168.0.1 dns 194.204.152.34 194.204.159.1 Problem rozwiazany, poprostu chyba moj usługodawca internetowy zablokował mi adresy dns od tepsy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregg Napisano Wrzesień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2007 Ja też miałem ten problem. Po prostu ustawianie maskarady za pomocą system-config-security-tui nie działa. Jeśli nie czujesz się mocny w iptables z palca, zainstaluj webmina i w zaporze sieciowej ustaw w sekcji FORWARD: Forwarded packets (FORWARD) Action Condition Accept If state of connection is ESTABLISHED,RELATED Accept If source is 192.168.0.0/24 and input interface is eth1 and output interface is eth0 Reject Always Potem przełącz na tablicę Network Adress Translation (NAT) i ustaw w sekcji POSTROUTING: Action Condition Masquerade If source is 192.168.0.0/24 and output interface is eth0 i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Wrzesień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2007 jeszcze latwiej mozesz uzyc Firestartera do rozdzielenia lacza, robisz to tam 2 kliknieciami: wybor karty na ktroej jest net, wybor z ktroej masz udostepniac i tyle yum install firestarter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Wrzesień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2007 Witam, Przepraszam za głos prawie nie na temat To już do tego dochodzi że wszystko można wyklikać <lol> O winzgroza pz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi