Skocz do zawartości

Pdbedit Kasowanie Haseł Oraz Konto Root

samba

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Witam na F7 mam najnowszą sambę.

testuje polityki haseł dla samby. Po testowym przejściu do tdbsam ustawiłem poliykę zmian haseł na

pdbedit -P "password history" -C 3
pdbedit -P "maximum password age" -C 518400 (60dni)
pdbedit -P "minimum password age" -C 432000 (50dni)

moje pytanie brzmi w jaki sposób mogę skasować hasło dla danego usera (np zapomniał hasła a ja nie wiem jakie ustawił) które jest w tdbsam ?? by polityka ta dalej go dotyczyła ??

Próbowałem flagami np -r -c "[X]" ale samba dalej domaga się haseł, ktoś wie jak to zrobić ??? bo w manualu nie ma opisanej takiej opcji !

Po drugie zauważyłem że jak chcę dodać klienta win xp do domeny z konta lokalnego admina to po wpisaniu poprawnego hasła roota nie mogę dodać kompa do domeny , wyskakuje błąd

błąd logowania: nieznana nazwa użytkownika lub nieprawidłowe hasło

a i hasło i login są poprawne .

zrobiłem pdbedit -a root

hasło

hasło

ale dostaję

Unable to modify passwd TDB! Error: Record exists occured while storing the main record (USER_root)
Unable to add user! (does it already exist?)

w jaki sposób mogę zmienić hasło root w tdbsam ???

wiem że nie ma synchronizacji haseł między shadow a passdb.tdb (backendem samby w którym przechowywane są hasła i info o kontach userów samby) w takim razie po migracji z smbpasswd do tdbsam powinienem mieć to samo hasło i możliwość dodania kompów do domeny z konta root a nie mam!!!

Proszę o pomoc

Czyżby nikt nie wiedział ??

Mam jeszcze jeden problem z przejściem do pdbedit z grupą Domain Admins

Dodałem siebie do Unixowej grupy root

później zamapowałem grupę domain admins

net groupmap add rid=512 ntgroup="Domain Admins" unix group=root type=d

i listuje sambego siebie poprzez pdbedit -Lv

dostaje RID 513 czyli domain users a nie 512 (domain admins) czyli po zalogowaniu się na Winows dalej jestem zwykłym userem a nie administratorem i nie mogę dodac kompa do domeny :(

Co zrobic by nim byc ???

• 3 weeks later...

Już sam sobie poradziłem :)

Napisze jeśli ktoś też będzie miał podobny porblem. Otóż w official how to samby jest troche niejasno i pobierznie opisane posługiwanie się pdbedit -P i możliwością zmiany hasła poprzez pdbedit jeśli np hasło wygaśnie bądź user zapomni go .

Otóż jeśli mamy w smb.conf

passdb backen =tdbsam

i założyliśmy userów Unixowych oraz userów samby np poprzez pdbedit -a nazwa_użyszkodnika , nadal do kasowania/zmieniania haseł obowiązuje nas polecenie smbpasswd mimo iż userzy trzymani są w /var/lib/samba/private/passdb.tdb a nie w smbpasswd !!

Myślałem że pdbedit jak ma możliwość założenia usera i hasła to ma też możliwość usunięcia/skasowania hasła ale myliłem się :)

Tak więc stare ale jare polecenie smbpasswd ma się cały czas dobrze :)