fafig Napisano Wrzesień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2007 witam wlasciwie to bedzie raczej pytanie niz konkretny problem. przegadajac wiki z archlinuksa, zauwazylem troche dziwnych rzeczy, w zasadzie 'dziwnych'. przykladowo w artykule na temat instalacji hal i dbe autor artykulu w wiki pisze ze aby wykorzystac w pelni mozliwosci nalezy sie dodac do ilustam grup. dziwne ja jestem tylko w swojej grupie (taka jak nazwa usera) i jakos wszystko chodzi na fedorze,ubuntu. wiec np nie rozumiem dodawania sie do grupy audio - jak na fedorze dziala bez zrobienia tej czynnosci. skad sie biora te roznice? bo troche sie pogubilem, dzieki z gory za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2007 Jestęs pewny? Sprawdzałeś ukryte grupy? A grupa audio jest z przyczyn zabezpieczeń niezbedna. Zresztą odlap dwie równoległe sesje X Window i zobacz czy każdy user ma dźwięk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Wrzesień 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2007 Jestęs pewny? Sprawdzałeś ukryte grupy? A grupa audio jest z przyczyn zabezpieczeń niezbedna. Zresztą odlap dwie równoległe sesje X Window i zobacz czy każdy user ma dźwięk. jak mozna odkryc te ukryte grupy - gdzies to zapisane jest? bo ani w /etc/passwd ani /etc/groups nie ma grupy audio :| edit: no tak mam racje nie ma grupy audio bo wszystko z /dev/snd ma na mnie napisane prawa w ACL. [maciek@amd64 ~]$ getfacl /dev/snd/pcmC0D2c getfacl: Removing leading '/' from absolute path names # file: dev/snd/pcmC0D2c # owner: maciek # group: root user::rw- user:maciek:rw- #effective:--- group::--- mask::--- other::--- [maciek@amd64 ~]$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2007 Ściślej: nie na ciebie, tylko na aktualnie zalogowanego. Dlatego mówiłem o tych dwóch sesjach Xów. Drugi user nie bedzie miał dźwięku. Ta nowa opcja w Ubuntu i Fedorze "Przełącz uzytkownika" w jakiś skomplikowany sposób to obchodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Wrzesień 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2007 Ściślej: nie na ciebie, tylko na aktualnie zalogowanego. Dlatego mówiłem o tych dwóch sesjach Xów. Drugi user nie bedzie miał dźwięku. Ta nowa opcja w Ubuntu i Fedorze "Przełącz uzytkownika" w jakiś skomplikowany sposób to obchodzi. tak ale dostep do urzadzenia audio ma ostatnio zalogowany uzyszkodnik, czyli jakbym sobie uruchomil amaroka na innym loginie i wrocil na pierwotny to dzwieku bym nie mial chyba ze dmix jest wlaczony w ~/.asoundrc lulb karta ma hw mixing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi