Skocz do zawartości

Microsoft Przegrał Przed Unijnym Trybunałem

Ponury

Rekomendowane odpowiedzi

Stosunkując się do Ponurego sam jestem bardzo młodej daty... (mam 1111 lat). Wg. mnie jest jeszcze kilka innych spraw, która sprawiają, że Microsoft się monopolizuje.

I. Boot Loader. Sami wiemy z instrukcji w stylu "Windows i Linux w jednym domu stały...", że aby zainstalować Linuksa obok Windowsa potrzeba najpierw zainstalować Windowsa, a potem Linuksa, bo Windows nie dopuści by na jego boot loaderze był Linux.

(nie wiem jak jest z Vistą, opinię opieram o XP)

II. Domyślne programy. Mówicie o Media Playerze czy IE? A próbował ktoś wywalić Painta? xD

Spoko, ja się nie obrażam :) Porównałem do Apple ponieważ startowali razem, chciałem pokazać tylko wybór jakiego dokonał M$ i Apple. To się nie narodziło 5 czy 10 lat temu, to trwa od lat 80 :)

Jeżeli chodzi o painta, mp i ie :) najfajniej jest wywalić katalog z Program Files i patrzeć jak w ciągu 3 sekund pojawia się znowu... pełny. To jest magia :)

Z Boot loaderem niestety się nie zgodzę. Możesz zainstalować windę po linuksie i odwrotnie, wszystko masz w GRUBie który jest w sektorze Master Boot Record, a menager Windowsa (ntldr lub w starszych systemach io.sys i command.com) są w pierwszy sektorach fizycznych dysku, dlatego właśnie GRUB korzysta z polecenia chainloader+1 (czyli, zacznij na początku dysku i czytaj dalej). Sektor MBR jest PRZED tym wszystkim, dlatego wywalenie windy lub jej reinstall nie usunie nam pingwina :) jedynie zdjęcie partycji lub fdisk.com / mbr :D

Mialem juz tu nie pisac ;), ale ze zeszlo na sprawy techniczne...

Sektor MBR jest PRZED tym wszystkim, dlatego wywalenie windy lub jej reinstall nie usunie nam pingwina :) jedynie zdjęcie partycji lub fdisk.com / mbr :D

Jestes pewny?

Bo ja ide o zaklad, ze kazda instalacja/reinstalka WinXP i Visty (nie pamietam juz jak to bylo z W2k i wczesniejszymi) wyczysci mbr, czyli po cichu wykona fdisk /mbr (a po nowemu fixmbr / fixboot) i przy kolejnym starcie nie zobaczysz juz GRUBa...

Co wiecej - wyczysci nawet Cie o tym nie informujac :)

Inna sprawa, ze taki MBR jest calkiem latwo naprawic (czytaj: zaladowac tam rezydentna czesc GRUBa spowrotem), ale fakt pozostaje faktem - instalatory najnowszych wind utrudniaja zycie innym systemom jak moga ;)

Pozdro

Nie jestem pewny na 100%, kiedyś przy okazji sprawdzę :) Wiem że przy WinME to nie następowało... XP nie reinstalowałem jeszcze na Lina, poza tym Windy i dane NTFS mam na jednym dysku a linuksy na drugim, GRUBa też na drugim i z niego sobie odpalam Windy, więc nawet jeżeli robie reinstall to mnie teraz nie rusza hehe :)

Jeżeli chodzi o naprawę to faktycznie, wystarczy rescueCD pare komend i po sprawie. W przypadku windy niestety, trzeba wykonać instalację na innej partycji do pierwszego, ponownego uruchomienia żeby przepisał pliki startowe :) Bardzo mnie właśnie w taki sposób zdenerwowała Vista... widać szpece z M$ uznali że nie ma sensu wrzucać tego samego boot loadera co w 2000, 2003 i XP, które były ze sobą kompatybilne.

No ale nic : )