zmarekz Napisano Październik 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2007 Witam Zainstalowałem sobie Lazarusa (kiedyś pod windą bawiłem sie w Delphi chciałem i tu spróbować - Fedora 7) Niestety podczas kompilacji czystego formularza wyświetla mi błąd: /usr/bin/ld: cannot find -lpthread project1.lpr(17,1) Error: Error while linking Kod zaś wyświetla na końcu kody (utworzonego przez lazerusa) program project1; {$mode objfpc}{$H+} uses {$IFDEF UNIX}{$IFDEF UseCThreads} cthreads, {$ENDIF}{$ENDIF} Interfaces, // this includes the LCL widgetset Forms { add your units here }, Unit1; begin Application.Initialize; Application.CreateForm(TForm1, Form1); Application.Run; End. <---- tutaj jest ten błąd Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje ? Podczas instalacji zostały pobrane i zainstalowane wszelkie wymagane dodatki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micek Napisano Październik 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2007 Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje ? a co mowi : rpm -qa|grep glibc masz glibc-devel ?? a w lazarusie korzystasz z gtk 1.2 czy 2.x ?? pozDrowionka micek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmarekz Napisano Październik 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2007 Witam Dodałem glibc-devel i teraz krzyczy : /usr/bin/ld: cannot find -lXi project1.lpr(17,1) Error: Error while linking Jakiej biblioteki tym razem brakuje ? BO IXi nie widze nigdzie takiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micek Napisano Październik 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2007 Witam Dodałem glibc-devel i teraz krzyczy : /usr/bin/ld: cannot find -lXi project1.lpr(17,1) Error: Error while linking Jakiej biblioteki tym razem brakuje ? BO IXi nie widze nigdzie takiej. zgaduje: libXi albo libXi-devel ;-) uzywasz lazarusa z (_rpm'a_ → RPM-a) ORT czy kompilowanego? na gtk1.2.x czy 2.x? pozDRowionka micek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmarekz Napisano Październik 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2007 Z rpm gtk2.x I znów woła kolejną biblotekę. Jak rozpoznać gdzie ją znajdę ? /usr/bin/ld: cannot find -lXext Nie chde zaśmiecić forum pytaniami o kolejne biblioteki Ok tę już mam. Poszukałem wg wzorca podanego powyżej. Ale tak na przyszłośc mam pytanie - jak znaleść pakiet zawierający konkretną biblotekę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micek Napisano Październik 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2007 Ok tę już mam. Poszukałem wg wzorca podanego powyżej. Ale tak na przyszłośc mam pytanie - jak znaleść pakiet zawierający konkretną biblotekę ? w googlach :-) jak Ci sie kompilator pluje ze brak czegostam, to zawsze pisze cos w stylu -lxxx gdzie x to nazwa biblioteki (lub jej skrut czy cos) a -l to skrut od link. Jak wyskakuje blad wklejasz go do googla i sie zawsze znajdzie do jakiej biblioteki sie to tyczy :-) powodzenia i pozDRowienia micek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi