lmatys Napisano Październik 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2007 Witam, posiadam serwerek HP DL 320 G5 (Xeon Dual Core 1.86 Ghz, 2 GB RAM, 2x Broadcom Corporation NetXtreme BCM5714). Serwerek robi jako router brzegowy u mnie w sieci. Problem jest z pojawiajacymi sie bledami na interfejsie od styku z operatorem: UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:131191713 errors:0 dropped:23687 overruns:0 frame:215 TX packets:134703079 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:1902142838 (1.7 GiB) TX bytes:234066124 (223.2 MiB) - kazda karta sieciowa ma swoje irq - max load procesorow to ok 10% w szczycie przy ruchu 90 mbit/s i jakies 20.000 pak/sek - kazda karta obslugiwana przez osobne jądro Kombinowalem z roznymi ustawieniami TSO, itp itd.. Zrobilem test z ISP, i wlaczylem flow control, co sie okazalo moj router wysyla dosc czesto ramke pause input...co swiadczy ze routerek nie potrafi przyjmowac danych tak szybko jak podaje mu router nadrzedny... Pytanie jest takie: dlaczego tak sie dzieje, co zawodzi? Dodam ze nie ma znaczenia czy polaczenie jest na sztywno, czy wynegocjowane 100 MbitFD, czy tez 1 GB FD...ciagle sa te same bledy... Driver ktory uzywam to tg3 z kernela jako modul. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Październik 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2007 przyczyn moze byc wiele. co do szybkosci odb. to jak przypuszczam jest ok. Wg. mnie to juz wina hardware. Ja bym podmienil na takie same karty. jak bedzie to samo, to sprawdz po prostu kable. a moze jest cos jeszcze przed tym twoim brzegowym ?jakis modem ?albo cos takiego. kernel, drivery -> tu to mozemy wrozyc z fusow w tym przypadku. NIe podales zadnych konkretow tylko ze tg3, a ver? Takie errory to kiedys widzialem jak kabel sieciowy nie ekranowany szedl rownolegle w tym samym peszlu, z 400V i co ciekawe 98% czasu wszystko chodzilo ok. Ale od czasu do czasu ktos wlanczal wyciag powietrza na drugim koncu pietra. i co? powiesz nie mozliwe, a jednak. Sprawdz podstawowe rzeczy, moze akurat. Poza tym po tym co pokazales to nawet wrozka mialaby problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lmatys Napisano Październik 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2007 przyczyn moze byc wiele. co do szybkosci odb. to jak przypuszczam jest ok. Wg. mnie to juz wina hardware. Ja bym podmienil na takie same karty. jak bedzie to samo, to sprawdz po prostu kable. a moze jest cos jeszcze przed tym twoim brzegowym ?jakis modem ?albo cos takiego. kernel, drivery -> tu to mozemy wrozyc z fusow w tym przypadku. NIe podales zadnych konkretow tylko ze tg3, a ver? Takie errory to kiedys widzialem jak kabel sieciowy nie ekranowany szedl rownolegle w tym samym peszlu, z 400V i co ciekawe 98% czasu wszystko chodzilo ok. Ale od czasu do czasu ktos wlanczal wyciag powietrza na drugim koncu pietra. i co? powiesz nie mozliwe, a jednak. Sprawdz podstawowe rzeczy, moze akurat. Poza tym po tym co pokazales to nawet wrozka mialaby problemy. No wiec udalo mi sie conieco ustalic: - ipv6 niezle mieszal...co jakis czas chyba wlaczalo sie jakby bindowanie w poszukiwaniu ipv6 routers...i wtedy wskakiwaly te paczki z bledami.. - wywalilem calkowicie ipv6 ale nadal mam problemy, mianowicie na obu interfejsach pojawiaja sie dropy...wlaczylem flow control, i faktycznie na switchu po mojej strony (nie od provaidera zdarzaja sie ramki typu pause input, to samo u ISP...co oznacza ze router nie potrafi tak szybko przyjmowac pakietow jak podaje switch od wew...lub router od ISP...) No wiec...wyglda na to ze jakby sie bufor konczyl na przyjmowanie pakietow... Co do wersji tg3 to jest to: driver: tg3 version: 3.75.2 firmware-version: 5714-v3.24 bus-info: 0000:03:04.1 Zmienilem troche parametry sieci: /sbin/sysctl -w net.core.rmem_max=16777216 /sbin/sysctl -w net.core.wmem_max=16777216 /sbin/sysctl -w net.core.rmem_default=65536 /sbin/sysctl -w net.core.wmem_default=65536 /sbin/sysctl -w net.ipv4.tcp_rmem='4096 87380 16777216' /sbin/sysctl -w net.ipv4.tcp_wmem='4096 65536 16777216' /sbin/sysctl -w net.ipv4.tcp_mem='16777216 16777216 16777216' /sbin/sysctl -w net.ipv4.tcp_no_metrics_save=1 /sbin/sysctl -w net.core.netdev_max_backlog=2500 /sbin/sysctl -w net.ipv4.route.flush=1 Moze ktos zna jakies parametry ktore nalezy zmienic przy linuxach przerzucajacych duze ilosci pakietow i Mbit/s ??? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi