Skocz do zawartości

Problem Ze Startem Fc2

dr.no

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ...

mam problem... i do duzy (chyba ze ktos zna proste ... ewentualnie moze byc skomplikowane byle skuteczne :P rozwiazanie)

MIanowicie... ustawialem plik /etc/fstab i na poczatku pliku dodala mi sie literka b (i teraz zamiast LABEL xxx jest tam bLABEL) przez to system przy starcie kaze podac haslo roota i uruchamia sie tak, ze wszystkie pliki sa tylko w trybie do odczytu, w jaki sposob zmienic ten plik, badz jak ustawic zeby system plikow nie byl tylko do odczytu ...

mam nadzieje ze wiecie o co chodzi :P

z gory thx za pomoc

pozdr.

dr.NO

probowalem odpalic z rescue CD jednak kiedy proboje zamontowac system plikow do sysimage wywala wlasnie blad o to "b" ... moge zamatowac system plikow tylko do odczytu ... a to mnie nie urzadza ...

OK

poradzilem sobie nalezy przemontowac system (podaje komende jak by ktos jescze mial taki problem :P :

mount -nvw -o remount / 

probowalem odpalic z rescue CD jednak kiedy proboje zamontowac system plikow do sysimage wywala wlasnie blad o to "b" ... moge zamatowac system plikow tylko do odczytu ... a to mnie nie urzadza

no wiec widzisz ze czasami trzeba sie troche wyprezyc zamiast klikac w 'zrob mi to sam'. w rescuecd powinienes zrezygnowac z automatycznego montowania partycji. przeciez na tym polegal Twoj problem! uruchamiajac rescuecd chodzilo tylko o dostanie sie do basha. pozniej tylko montujesz / poleceniem mount i naprawiasz co trzeba.

pozdrawiam