Skocz do zawartości

Fedora 7 I Problem Z Dzialaniem Dns W Sieci Lokalnej

pepan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Jestem tutaj już nie pierwszy raz, zawsze udawalo mi sie znalezc odpowiedz na problem ktorego szukalem. Teraz moim problemem jest DNS (a konkretnie named). Niestety nie poradzilem sobie z tym a na forum nie znalazlem zadnego podobnego przypadku. '

Mianowicie

Zainstalowalem w firmie na jednym z PCtow system Fedora 7, ktory mial pelnic role serwera (bramy do internetu), ktory bedzie rutowal net do sieci wewnetrznej, bedzie zarzadzal pasmem (cbq ktore zreszta udalo mi sie zrobic) i bedzie serwerem DNS. Nie jest to dla mnie pierwszy raz bo juz konfigurowalem tego typu maszyny do tego celu... Ostatnio uruchamialem to na Fedora 6 i wszystko dziala wysmienicie, nawet teraz. Problem w tym, ze na Fedora 7 ta konfiguracja (_wogole_ → w ogóle) ORT nie dziala. Iptables oraz wszystkie regolki sa ze sprawdzonego serwera. Dziala wszystko oprocz DNS. Wiem, ze w Feodra 6 wystarczylo tylko puscic porty odpowiedzialne za DNS (53) i uruchomic named. Niestety mimo tego to nie dziala w Fedorze 7. Konfiguracja jest zgrana z dzialajacego serwera Feodra 6 (iptables). Niestety nie dziala DNS w sieci lokalnej... Wpisujac zewnetrzne adresy DNS (np. poczty) dns dziala, jednak nie w tym mialem swoj cel. Serwer mial byc samowystarczalny... Adres bramy w sieci lokalnej mial byc adresem DNS.

Prosze serdecznie o pomoc bo w tym momencie jestem bezsilny, a czas ucieka.. :/

w razie czego podaje gg 7231354

Pozdrawiam serdecznie