ssh Napisano Październik 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2007 Chcę zablokować konkretny port, konkretnemu użytkownikowi w sieci LAN. Mam dostęp do serwera poprzez putty. Czytałem coś o iptables, ale wolę zapytać bardziej obeznanych, żeby przypadkiem nie poblokować wszystkich kompów:) Z góry dzięki za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twoface Napisano Październik 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2007 Chodzi o to żeby konkretne IP nie mogło się dostać na konkretny port w maszynie z linuxem? Bo nie za bardzo rozumiem pojęcie "użytkownik" w tym kontekście. Może chcesz mu zablokować tylko jakąś usługę? Wtedy nie trzeba się bawić iptables tylko lepiej plikami konfiguracyjnymi konkretnej usługi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssh Napisano Październik 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2007 użytkownicy (kilka kompów) łączą się z netem za pośrednictwem serwera na którym jest linux. chcę konkretnemu użytkownikowi zablokować np gg lub jakąś konkretną stronę... mam dostęp (przez putty) do roota, a wiem że tam można coś takiego zrobić w iptables... tyle że dokładnie nie wiem jak:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twoface Napisano Październik 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2007 Wpisałem w google "iptables commands" i znalazłem taki oto ładny dokumencik www-users.mat.uni.torun.pl/~minaq/iptables.pdf Jest bardzo jasno w nim wszystko wytłumaczone. Tylko trzeba go uważnie przeczytać i popróbować. Pamiętaj że musisz mieć uruchomiony service iptables komenda "service iptables start". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi