samba Napisano Październik 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2007 Witam Od pewnego czasu zmieniłem backend samby z smbpasswd do tdbsam.W konfigu mam passdb backend = tdbsam Co prawda nie mam wskazanej ścieżki więc domyślnie samba plik z bazą userów powinna trzymać w /var/lib/samba/private/passdb.tdb Co 3 miesiące użytkownicy muszą zmienić swoje hasła na nowe (mam włączoną politykę wymuszania zmian haseł) I tu moje pytanie. Jeśli user zmieni hasło to plik passdb.tdb powinien się nadpisać i powinna zmienić się data odpowiadająca zmianie hasła które zmienił sobie użytkownik windows . Plik smbpasswd nie powinien się wtedy zmieić bo hasła nie są juz w nim przechowywane. Mój użytkownik zmienił hasło. Poprzez pdbedit -Lv nazwa_usera wiem że stało się to tego dnia : Password last set: Pn, 22 X 2007 09:17:43 CEST Password can change: Cz, 10 I 2008 08:17:43 CET Password must change: N, 20 I 2008 08:17:43 CET czyli w poniedziałek 22 pażdziernik natomiast pliki passdb.tdb i smbpasswd mają daty ls -all -rw------- 1 root root 36864 IX 25 07:57 passdb.tdb -rw------- 1 root root 8192 VII 24 07:57 schannel_store.tdb -rw------- 1 root root 8192 IX 18 10:30 secrets.tdb -rw------- 1 root root 7161 IX 19 15:28 smbpasswd Po datach nie widać żadnych zmian?? W takim razie gdzie samba zapisuje hasła userów ??? Wiecie może jak to sprawdzić ?? I jak zdebagować (wyciągnąć logi) czy zmiany haseł z poziomu windows zostały pomyślnie wykonane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi