Skocz do zawartości

Restrykcja Mac

andrewro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

porusze dobrze znany problem tzw. "restrykcji MAC" stosowanej przez dostarczycieli

internetu np. z kablowek. Jezeli oprocz komputera stacjonarnego chce skorzystac takze

z laptopa musze mu zmienic MAC na ten ze stacjonarnego systemu.

Dla Fedory 7 przetestowalem skuteczna metode z:

http://pl.wikipedia.org/wiki/MAC#Zmiana_ad...AC_pod_Linuksem

ale w przypadku jednorazowej zmiany. Po wykonaniu podanych 3 polecen

i restarcie skryptow sieciowych np.: service network restart

dla nowego MAC pobierane sa przez DHCP odpowiednie adresy IP.

Rzecz jasna, ze mozna napisac prosty skrypt i wstawic go do startapu,

ale jest to metoda troche nieelegancka. Rowniez start systemu jest przedluzony

bo poczatkowo system przez dluzszy czas stara sie bezskutecznie pobrac IP dla eth0.

Nie udalo mi sie natomiast w Fedorze 7 zrealizowac ta druga, trwala metode zmiany MAC,

ktora wydaje sie nie dzialac w Fedorze.

Moze jakies sugestie w tej sprawie?

Pozdrawiam

jak na stale chcesz to pozostaje ci tylko chyba zaprogramowac pamiec eprom w sieciowce ale o chyba odpada co ?;)

niestety nie da sie na stale zmienic (chyba ze o czyms nie wiem ) - wprowadzilo by to chaos w siecich jak by sobie tak kazdy zmienial maci jak by chcial na stale to pomyls ile konfliktow w sieci by bylo ;) to jest jak z nr seryjnymi w samochadach :) jak by tak kazdy sobie przebijal to by dopiero bylo ;)

Nie udalo mi sie natomiast w Fedorze 7 zrealizowac ta druga, trwala metode zmiany MAC,

ktora wydaje sie nie dzialac w Fedorze.

a dziala gdzies indziej ??

Oczywiście na stałe MAC-a nie zmienisz, ale możesz spowodować, że system będzie Ci go emulował za każdym razem. Wystarczy linia HWADDR w pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-<nazwa_interfejsu>. Przykładowy plik poniżej:

[root@pat ~]# cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 
# Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8169 Gigabit Ethernet
DEVICE=eth0
HWADDR=DE:AD:DE:AD:DE:AD
ONBOOT=yes
TYPE=Ethernet
BOOTPROTO=dhcp
USERCTL=no
IPV6INIT=no
PEERDNS=yes

Oczywiście na stałe MAC-a nie zmienisz, ale możesz spowodować, że system będzie Ci go emulował za każdym razem. Wystarczy linia HWADDR w pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-<nazwa_interfejsu>. Przykładowy plik poniżej:

[root@pat ~]# cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 
# Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8169 Gigabit Ethernet
DEVICE=eth0
HWADDR=DE:AD:DE:AD:DE:AD
ONBOOT=yes
TYPE=Ethernet
BOOTPROTO=dhcp
USERCTL=no
IPV6INIT=no
PEERDNS=yes

Dzieki za cenna sugestie, ale niestety edycja tego skryptu tez nie dziala u mnie w sposob trwaly -

chyba zafunduje sobie router radiowy :-)

jak na stale chcesz to pozostaje ci tylko chyba zaprogramowac pamiec eprom w sieciowce ale o chyba odpada co ?;)

niestety nie da sie na stale zmienic (chyba ze o czyms nie wiem ) - wprowadzilo by to chaos w siecich jak by sobie tak kazdy zmienial maci jak by chcial na stale to pomyls ile konfliktow w sieci by bylo ;) to jest jak z nr seryjnymi w samochadach :) jak by tak kazdy sobie przebijal to by dopiero bylo ;)

a dziala gdzies indziej ??

Zgadzam sie, ze trwala fizycznie zmiana MAC nie ma sensu - chodzi tylko o emulacje innego adresu fizycznego (w MS Windows mozna to zrobic np programem SIW - System Information for Windows). Natomiast administratorzy sieciowek maja sposoby, ze nie moga dzialac w tym samym czasie 2 komputery o tym samym MAC

Ci bardziej "rozwinięci" providerzy starają się monitorować także stos TCP/IP więc w przypadku routera problem podłączenia równocześnie dwóch komputerów może pozostać. Nie wiem czy są dostępne routery z jednym stosem "wyjściowym", a jeśli są to pewnie są dużo droższe. Jest jeszcze rozwiązanie z dodatkowa karta WiFi w stacjonarnym gdzie skutecznie można ominąć sprawdzanie MAC'ów czy stosu.

Ci bardziej "rozwinięci" providerzy starają się monitorować także stos TCP/IP więc w przypadku routera problem podłączenia równocześnie dwóch komputerów może pozostać. Nie wiem czy są dostępne routery z jednym stosem "wyjściowym", a jeśli są to pewnie są dużo droższe. Jest jeszcze rozwiązanie z dodatkowa karta WiFi w stacjonarnym gdzie skutecznie można ominąć sprawdzanie MAC'ów czy stosu.

W mojej "kablowce" na szczescie nie sa tacy restryktywni, ale mala dodatkowa kasa zwykle rozwiazuje problem :-)

Dzieki za cenna sugestie, ale niestety edycja tego skryptu tez nie dziala u mnie w sposob trwaly -

chyba zafunduje sobie router radiowy :-)

Ups... trochę naściemniałem (:

HWADDR=<MAC-address>

To służy do indentyfikacji urządzenia przez system.

MACADDR=<MAC-address>

Dzięki temu podnieniasz adres MAC. Uwaga - nie używać jednocześnie z HWADDR.