Skocz do zawartości

Jak Poprawić Działanie Poczty

barthez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, mam postawiony serwer postfixa+clamav+sasl+amavisd pod fedorą 6. Do bycia całkowicie szczęśliwym z działania mojej poczty brakuje mi jedej sprawy. Otóż na serwer pocztowy przychodzi codziennie mnóstwo maili do nieistniejących użytkowników. Później kupe czasu schodzi mu na odsyłaniu tych wiadomości, ale wiadomo również pod nieistniejące adresy, gdyż są spamerskie. Jak udoskonalić postfixa aby wymusić na serwerze z którego wysyłana jest poczta spamerska, aby serwer spamera sprawdził czy taki user istnieje i żeby on mu odpowiedział, a nie mój wysyła error_no_user .... pod nieistniejące adresy...

• 1 month later...

w main.cf wpisz sobie:

unknown_local_recipient_reject_code = 550
unknown_hostname_reject_code = 550
unknown_address_reject_code = 550
unknown_client_reject_code = 550

Zainteresuj się też gryelistingiem - do Postfixa polecam pakiet postgrey - jest prosty w konfiguracji, i dzięki temu ja pozbyłem się na serwerze produkcyjnym ~90% spamu. Minusem jest opóźnienie w dostarczaniu poczty, ale jest też mechanizm whitelistingu, więc po pewnym czasie działa to perfekcyjnie.

Do tego dochodzą rbl'e (można postawić swój własny na localhost) i sprawdzanie helo.

Powinno śmigać. :)

W razie pytań pisz.

Pzdr.