Fedorek Napisano Październik 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2004 To jeszcze raz ja Sorki za lamerskie pytanko, ale mam zagryzke. Startuje Fedore w runlevel3 i GNOME uruchamia sie np. przez wpisanie 'startx'. Chcialbym jednak skorzystac z tego srodowiska "System X Window". Tylko jak to sie uruchamia? ps. Jest zainstalowany w systemie jakby co ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kitaro Napisano Październik 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2004 w katalogu /etc jest plik inittab w lini 18 o ile się nie myle zmien 3 na 5 i gnome będzie się (_odrazu_ → od razu) ORT uruchamiac, chyba że chodzi Ci o coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedorek Napisano Październik 4, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2004 (..) chyba że chodzi Ci o coś innego? Tak, co innego, bo to wiem :-) Ma sie uruchamiac w trybie runlevel3. Tylko zastanawiam sie jak wlaczyc standardowy X zamiast GNOME lub KDE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike_j Napisano Październik 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2004 To jaki jest standardowy? Myślałem, że Gnome... Domyślnego WM-a zmienia się przy pomocy switchdesk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2004 Tak, co innego, bo to wiem :-) Ma sie uruchamiac w trybie runlevel3. # Default runlevel. The runlevels used by RHS are: # 0 - halt (Do NOT set initdefault to this) # 1 - Single user mode # 2 - Multiuser, without NFS (The same as 3, if you do not have networking) # 3 - Full multiuser mode # 4 - unused # 5 - X11 # 6 - reboot (Do NOT set initdefault to this) # jak po starcie systemu ma sie wlaczac tryb graficzny to to jest runlevel 5 a runlevel 3 to po starcie wlacza Ci sie konola i X startujesz poleceniem startx Tylko zastanawiam sie jak wlaczyc standardowy X zamiast GNOME lub KDE? to zalezcy co uwazasz za standardowy chyba ze chodzi Ci o włączenie xorga czy XFree X.org , X-Free86 etc. to jest serwer środowiska graficznego pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT. A KDE, Gnome, Fvwm i cała reszta to nakładka więc instalujesz x.org i na t jakąś nakładke np KDE. chyba że się myle, ale nie sądze.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Październik 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2004 X.org , X-Free86 etc. to jest serwer środowiska graficznego pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT. A KDE, Gnome, Fvwm i cała reszta to nakładka więc instalujesz x.org i na t jakąś nakładke np KDE. chyba że się myle, ale nie sądze.. xorg - silnik graficzny, X Window Sysstem kde, gnome- windows manager Chyba, że się myle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedorek Napisano Październik 5, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2004 więc instalujesz x.org i na t jakąś nakładke np KDE. chyba że się myle, ale nie sądze.. OK. ALe czyli mam to (i poprzednie wypowiedzi) mam rozumiec w ten sposob, ze jesli podczas instalacji nie zaznacze GNOME lub KDE i wybiore tylko System X Window to nie bede mogl uruchamiac zadnego srodowiska graficznego??? Jesli to nieprawda czy standardowe X tez sie uruchamia przez 'startx'??? ps. Sorki, za meczenie tematu, ale chcialbym, aby bylo wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Październik 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2004 Przeczytaj: http://linux.gery.pl/dzialy/aplikacje/gui/xwindow http://pl.wikipedia.org/wiki/X_Window_System to na początek ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi