LordD Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 Mam pewien problem, który - wśród testowanych przeze mnie dystrybucji (Ubuntu, Mandriva, KateOS) nie występuje jedynie na openSUSE, na Fedorze (i na Windowsie). Zawiesza objawia się w postaci totalnego zamrożenia całego systemu/kompa, który po prostu przestaje reagować na jakiekolwiek sygnały, ekran zamiera, myszka i klawiatura też - pozostaje jedynie twardy reset. Temperatury wydają się być ok, memtesty pamięć przechodzi pomyślnie. Co o tym myślicie? Czemu akurat tylko Fedora, Suseł i Windows się nie wieszają? Mój komp to: Celeron 2.6, Radeon 9200SE, 512 Ram (nie wiem jaki), płyta: ASUS P4PE-x. Ciekawe... niewieszająca się jakimś cudem Fedora zaczęła sprawiać dziwny problem... monitor nagle przechodzi w stan spoczynku a gdy próbuję go włączyć to zapala się i znów gaśnie. Co prawda system jako taki się nie wiesza, ale motyw z monitorem sprawia, że w sumie na to samo wychodzi, zupełnie jakby się system wieszał, bo po zgaśnięciu monitora tylko twardy reset pozostaje. Ciekaw jestem niezmiernie czy jest jakiś związek między wieszaniem się różnych dystrybucji a gaśnięciem monitora na Fedorze. Ostatnimi czasy bardzo wiele dystrybucji wiesza mi się już na poziomie instalatora a najczęstszy komunikat to: Kernel Panic: non syncing: CPU context corrupt. --------------- Nie pisz postów pod własnymi postami, korzystaj z przycisku "EDYTUJ" - WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi6666 Napisano Styczeń 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2008 Miałem podobny problem, tylko u mnie pod Windows było OK ale żadna dystrybucja nie chciała pracować za każdym razem zwis systemu. Powodem była karta grafiki Radeon 9700 Na twoim miejscu sprawdzi bym pamięć, oraz kartę grafiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Styczeń 14, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2008 Pamięć jest ok, robiłem memtesty. Grafika też jest ok chyba, wszak gry na windowsie mi śmigają bez problemów. Zaniosę do serwisu kompa teraz jakoś na dniach, zobaczymy czy tam coś wymyślą. EDIT: Hehe... byłem w jednym serwisie, wiedzą co prawda co to Linux, ale za bardzo to na oczy nie widzieli tego cuda. Z rozmowy dało się odczuć, że pan serwisant traktuje używanie Linuksa jako osobliwe dziwactwo. EDIT2: Komp w naprawie, w firmie (ken.pl) gdzie go kupiłem. Testują go od kilku dni ale jeszcze nie znaleźli żadnych errorów w hardware. Dziwne nie? Jeszcze porobią różne testy ponoć i się może okaże o co chodzi. ---- łączenie postów ---- I d*pa... nic nie znaleźli (po 2 tygodniach testowania), żadnej winy ze strony sprzętu! Sam już nie wiem o co w tym wszsytkim chodzi!!??? -------------- Proszę o zachowanie właściwego poziomu kultury wypowiedzi, a tego kryterium nie spełnia używanie słowa "d*pa" w postach Już raz prosiłem (kilka postów wyżej), żebyś nie pisał postów pod własnymi. Następnym razem podwyższę Ci poziom ostrzeżeń. WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi