chakjer Napisano Październik 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2004 nie wiem czy dobrze robie ale pisze adduser hose a on mi bash: adduser: command not found :lammer: sprawdzalem w /usr/bin i nic tam takiego nie ma wiec skad ma to wziasc apt-get wywala mi shadow-utils is already the newest version. fajnie ale pod kde moge dodac uzytkownika mam fc2 instalowana z dvd jakiekolwiek propozycje mile widziane pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2004 nie masz sciezki dostepu, wiec mozesz sobie ja dodac albo zrobic tak: whereis adduser i wtedy dostaniesz gdzie znajduje sie ten plik i podasz ze sciezka dostepu czyli: /usr/sbin/adduser hose Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chakjer Napisano Październik 5, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2004 faktycznie jest dzieki a jak teraz wpisac ta sciezke dostepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2004 PATH=$PATH:$HOME/bin:/sbin:/usr/sbin export PATH ale wtedy dziala az doponownego zaladowania komputera dlatego wyedytuj plik : .bash_profile w katalogu uzytkownika, roota, zaleznie komu chcesz ustawic sciezke dostepu (ten plik jest ukryty, "." przed nazwa pliku powoduje ze plik nie jest widoczny dla polecenia ls ls -la pokazuje wsyzstkie pliki lacznei z ukrytymi. w pliku .bash_profile wyedytuje linie PATH i podopisuj sciezki, ktore potrzebujesz (ten plik uruchamia sie od razu po logowaniu, wiec zawsze gdy zalogujesz sie ustawi Ci sciezki dostepu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwafafiki Napisano Październik 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2004 nie dla zwyklego uzytkownika sbin. su - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2004 nie dla zwyklego uzytkownika sbin. jak kto woli, w katalogu jest np ifconfig, ktorym czasem sprawdzam czy podniesiony jest interfejs i wrzucam jego sciezke dla siebie, a jak lubisz to mozesz wzias prawa dla uzytkownikow z tego katalogu (na szczescie z komputera korzystam sam i nie lubie sobie utrudniac zycia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi