kryskow Napisano Grudzień 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2007 Chciałbym zbindowac z przyciskiem włączającym komputer możliwość wyłączania i ponownego włączania samego monitora. Napisałem w tym celu następujący skrypt: #!/bin/bash STATUS=`xset -q | grep "Monitor is" | awk '{print $3}'` if [ "${STATUS}" = "On" ] then xset dpms force off else xset dpms force on fi exit 0 Jeśli używam go z emulatora konsoli spod X-ów - działa tak jak tego chce. Po zbindowaniu z przyciskiem zasiliania (poprzez edycje pliku /etc/acpi/events/power.conf) i wciśnięciu tego przycisku monitor nie wyłącza się... Próbowałem uruchomić skrypt z trybu tekstowego (po przełączeniu klawiszami Alt+Ctrl+F1) i wypisuje mi wtedy: xset: unable to open display "" Po ustawieniu tam pod zmienna DISPLAY wartości ":0" skrypt wypisuje: No protocol specified xset: unable to open display ":0" Ma ktoś pomysł jak obejść powyższe problemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cracket Napisano Grudzień 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2007 man xset powiedział: SYNOPSIS xset [-display display] .... a zatem może: xset -display ":0" ... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryskow Napisano Grudzień 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2007 man xset powiedział: SYNOPSIS xset [-display display] .... a zatem może: xset -display ":0" ... ? ten sam blad co powyzej - Unable to open display ":0" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi