Skocz do zawartości

Bootloader

sebek02

Rekomendowane odpowiedzi

mam maly problem z odpaleniem FC2 poniewaz po tuz po instalce i kliknieciu reboot...system zaczal sie wczytywac i wylaczyli mi prad na chwilke...po paru mintach gdy wlaczylem dyck z FC2 zaczelo mi sie wszystko wczytywac po kolei jednak po chwili przechodzi do ekranu gdzie wyswietla wszystkei wczytujace sie rzeczy i pokazuje mi komunikat ze prawdopodobnie komputer zostal zle zamkniety...oraz pod spodem :

Y ..... i sekundy leca (5) po ich uplywie loaduja sie jeszce 4 linijki jakis rzeczy i koniec komputer stoi w miejscu...

ktos wie co moze byc przyczyna tego zjawiska..?

p.s a nie chce od nowa instalowac (_linuxa_ → Linuksa) ORT bo chwilowo nie mam wszyskich plytek od FC2..

Jeśli to było pierwsze uruchomienie, nic nie masz skonfigurowanego -a więc strat nie poniosłeś, to wydaje mi się, że najszybciej to wyleczysz instalując fedorkę od nowa.

Ale możesz też wejść w trybie rescue i leczyć system, ale raczej na pomoc nie możesz specjalnie liczyć, bo praktycznie nic nie wiemy co się popsuło w systemie.

Mozesz tez uzyc fsck i sprobowac naprawic system plikow, ale nie jestem pewien czy to cos da. Mysle, ze nie zmieniales ukladu partycji, wiec mozesz sprobowac zrobic cos takiego:

1. Jak uruchomi Ci sie bootloader wciskasz na klawiatusze "a", w okienku, ktore Ci sie pojawi robisz spacje, wpisujesz 1 i dajesz Enter.

2. Wpisujesz polecenie: fsck /dev/hda1

gdy sie skonczy sprawdzc, mozesz dac tez: fsck /dev/hda2

Jesli nie bedzie chcial sprawdzac, mozesz uzyc opcji -f (fsck -f /dev/hda1)- chyba tak to bylo ;)

Nie pamietam czy w runlevelu 1 jest konieczne odmontowanie systemu plikow, ale jesli bedzie potrzebne to daj: umount /dev/hda1

Nie wiem czy takie cos pomoze, ale mozesz sprobowac (jesli juz nie przeinstalowales).

Powodzenia ;)