Marcin Ostrowski Napisano Grudzień 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2007 Sytuacja wygląda tak: Mam działający serwer Postfix na FC4. DNS jest na zewnątrz w firmie hostującej nam WWW. Przekierowują tylko MX na nasz adres IP serwera. Firma zmienia siedzibę, w nowym budynku jest nowe łącze (DSL) i nowy adres IP Postawiłem na nowej maszynie FC6. Przegrałem pliki konfiguracyjne iptables i tym sposobem mam działający routing i firewall. DHCP też działa. problem mam z postfixem. Konta uzytkowników mam pozakładane, plik konfiguracyjny (main.cf i aliases) przegrany ze starego serwera. polecenia newaliases i postfix start wykonały się bez błędu. można również przeładować postfix reload - również bez błędu. Po zmianie przekierowania DNS na nowy IP poczta nie działa. zwraca mi taki błąd podczas odbierania poczty: Łączenie z serwerem nie powiodło się. Konto: 'mail', Serwer: 'mx.mojaDomena.pl', Protokół: POP3, Port: 110, Zabezpieczenie (SSL): Nie, Błąd łączy: 10061, Numer błędu: 0x800CCC0E W czym może być problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Grudzień 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2007 a co na to google ??? - otóż pierwszy wynik wyszukiwania w tej jakże niepopularnej szukarce : http://support.microsoft.com/kb/191687/pl odesłało do małego i miękkiego - beee fujjj a teraz cytacik : [...]Przyczyna Klient łączy się z portem, który jest zablokowany lub niedostępny na serwerze pocztowym. Jeżeli klient próbuje wysłać wiadomość, blokowany jest port 25, a jeżeli klient próbuje odebrać wiadomość, blokowany jest port 110. Przeczytaj komunikat o błędzie, aby uzyskać informacje o numerach protokołu i portu. [...] Pozdro zybex_pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
botul Napisano Grudzień 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2007 A co z daemonem pop3? Zainstalowałeś coś? Bo Postfix to tylko mta, i nie wystarczy do odbierania poczty z outlooka czy innego klienta. Jeśli masz coś do pop3, to sprawdź konfig firewalla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Styczeń 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2008 postfix ma swoje konfigi dla dnsów, które też pownieneś zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi