krzysiek82 Napisano Grudzień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2007 Witajcie Jest sobie serwer oparty na apache, php i mysql z fedory 8 połączenie ręczne z bazą jest, php także działa gdyż phpinfo() wywala całą liste parametrów konfiguracji tak jak powinno. Nie działa natomiast nic innego. np taki plik index.html owocuje pustą stroną przeglądarki nawet <title> nie jest brane pod uwagę. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C/DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <TITLE>Moja strona z dowcipami</TITLE> <metahttp-equiv="content-type" content="text/html: charset=iso-8859-2" /> </head> <body> <?php $dbcnx = @mysql_connect('localhost', 'root', 'golfik91'); if (!$dbcnx) { exit('<p>W tym momencie nie mo�liwo�ci po��czenia z baz� danych</p>'); } if (!@mysql_select_db('ijdb')) { exit('<p>nie mo�na zlokalizowa� bazy kawa��w</p>'); } ?> <p>To jest lista kawal�w</p> <blockquote> <?php $result = @mysql_query('SELECT tekstkawalu FROM kawal'); if (!$result) { exit ('<p> B��d podczas wykonywania zapytania:; . mysql_error() . '</p>'); } while ($row = mysql_fetch_array($result)) { echo '<p>' . $row[,tekstkawalu'] . '<p>'; } ?> </blockquote> </body> </html> Co może być nie tak? Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Grudzień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2007 1. nie index.html a index.php 2. Usun @ bo to blokuje pokazywanie bledow :) 3. I wlacz sobie pokazywanie bledow w configu php.ini. Ja sobie to ustawilem na: display_errors = On error_reporting = E_ALL & ~E_NOTICE 4. A zainstalowales php-mysql ? 5. Tu zgubiles jeden apostrof echo '<p>' . $row[,tekstkawalu'] . '<p>'; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek82 Napisano Grudzień 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2007 Włączyłem te opcje, udało mi się że się wczytuje ale wywala błąd że nie ma takiej tabeli "Nie mo�na w tej chwili zlokalizowa� bazy kawa��w." połączenie z bazą z palca jest. PLik napisalem omylkowo z html bylo php . php-myslq mam zainstalowane w wersji 5.2.4-3.x86_64. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Grudzień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2007 Odpowiedz na 4 punkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek82 Napisano Grudzień 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2007 tak mam, wersje dopisałem powyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Grudzień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2007 A na pewno masz taka baze: ijdb ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2007 Wielkość liter jest bardzo ważna, zobacz czy w bazie danych np zamiast kawal, masz np Kawal. Jedna litera może wszystko zepsuć ja zawsze robiłem if (!$db_lnk = mysql_connect("localhost", "root", "haslo") czyli zamias ' stawiałem " I zamiast exit echo echo('<p>W tym momencie nie mo?liwo?ci po??czenia z baz? danych</p>'); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek82 Napisano Grudzień 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2007 Moja gafa jedna litera inna w nazwie tabeli i problem, dzięki za wypowiedzi. Szczęśliwego nowego roku.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi