Skocz do zawartości

Networkmanager I Kde - Pytanie O Hasło Do Bazy Kluczy

kryskow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

po uruchomieniu kompa pokazuje mi sie zawsze na poczatku pytanie o domyslne haslo do bazy kluczy (aby NetworkManager mogl odczytac klucz do polaczenia sie z moja siecia WiFi). Probowalem tworzyc ta baze od nowa jednak nie zezwala ona na utworzenie domyslnej bazy z pustym kluczem. Jak mozna pozbyc sie przy kazdym uruchomieniu kompa pytania o to haslo?

Uzywam fedore 8 i kde, choc widze ze ten NetworkManager pochodzi z Gnome-a. Baze jaka uzywa moge odczytac dzieki programowi gnome-keyring-manager, gdy natomiast probuje z konsoli uruchomic knetworkmanager otrzymuje:

** (nm-applet:3275): WARNING **: <WARN>  applet_dbus_manager_start_service(): Could not acquire the NetworkManagerUserSettings service as it is already taken.  Return: 3

(nm-applet:3275): GLib-CRITICAL **: g_hash_table_destroy: assertion `hash_table != NULL' failed

(nm-applet:3275): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion `G_IS_OBJECT (object)' failed

(nm-applet:3275): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion `G_IS_OBJECT (object)' failed

po wylaczeniu uslugi NetworkManager i zabiciu procesu nm-applet knetworkmanager tez sie nie wlacza...

jest, doinstaluj pakiet gnome-keyring-pam i ustaw haslo do bazy kluczy takie jak Twoje haslo uzytkownika. poszukaj w Googlach szczegoly dot. konfiguracji (bardzo proste). niestety, jest to dopiero w fazie testwej i nie zawsze dziala jak powinien. ja np. przy dodawaniu nowych hasel mialem konflikty z SELinux i zrezygnowalem, ale moze juz jest lepiej.

w kazdym razie jesli nie logujesz sie wciaz do nowych WiFi to pam bedzie idealny.