Skocz do zawartości

Kompilacja Nowego Jądra

mariwani

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum, i mam pytanie do osób już pewnie bardziej odemnie doświadczonych w Linuksie.

Posiadam dystrybucje CentOS 5 która ma jajko 2.6.18 (domyślnie).

Ucząc się powoli Linuksa doszedłem do etapu kompilacji nowego jądra (czysto naukowo może nawet przygodowo aby wiedzieć jak to się i z czym je.). Pobrałem źródła jajka z www.kernel.org w wersji stabilnej 2.6.23. Po przeczytaniu kilku opisów zacząłem kompilować nowe jajko i nawet mi się udało, system mi się podniósł i nie pojawiły się żadne komunikaty oprócz jednego, nie podniosło mi się zaczytanie konfiguracji do ip_tables (komunikat że nie można załadować modułu ip_conntrack_netbios_ns), więc zacząłem szukać przyczyny, lsmod nie wyświetlił mi tego modułu. Więcej poszukując pliku z tym modułem go nie znalazłem, po parunastu godzinach walki pobrałem inne źródełka i sprawdziłem czy tam jest ten moduł otóż wersja 2.6.21 posiadała to, inne powyżej już nie. I tu rodzą się moje pytania:

Ad1. Czy w tej wersji mogło to być wyłączone lub czym jest to spowodowane że fizycznie brak jest tam pliku ip_conntrack_netbios_ns.c ?

Ad2. Czy mając już skompilowane jajko można do kompilować ten pojedynczy moduł i ewentualnie jak to zrobić ?

Ad3. Czy kompilując nowe jądro jak nie wybiorę żadnych opcji to kompiluje mi się z domyślnymi opcjami czyli tymi najbardziej powszechnymi czyli to co jest po instalacji czystego systemu ?

Z góry dzięki za odpowiedź.

• 4 weeks later...
Ad1. Czy w tej wersji mogło to być wyłączone lub czym jest to spowodowane że fizycznie brak jest tam pliku ip_conntrack_netbios_ns.c ?

Ad2. Czy mając już skompilowane jajko można do kompilować ten pojedynczy moduł i ewentualnie jak to zrobić ?

Ad3. Czy kompilując nowe jądro jak nie wybiorę żadnych opcji to kompiluje mi się z domyślnymi opcjami czyli tymi najbardziej powszechnymi czyli to co jest po instalacji czystego systemu ?

AD1 Raczej się nie zdarza żeby w jednej wersji jajka ktosik coś wyłączył w iptables

AD2. Kompilując jajko do każdej pozycji wybierasz czy ma być w module, wkompilowane, czy nie. Jeżeli wybierasz przy kompilacji jajka że iptables/conntrack jest w wersji modułowej, to potem kompilujesz osobno moduły. Jeżeli wybrałeś wkompilowane, to musisz przekompilować całe jajko od podstaw.

AD3. Zapisane opcje są w pliku .config - jeżeli nie uruchamiasz konfiguratora graficznego, to domyślnie kompiluje ci z opcjami z pliku .config