Skocz do zawartości

Problem Z Allegro

sam_on

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu programuję, ale robiłem tylko zadanka algorytmiczne. Ostatnio zacząłem bawić się grafiką, a konkretnie biblioteką allegro. Napisałem trzy gierki, skompilowałem, działały. Przy moje czwartej gierce pojawia się problem. Gierka chodzi, ale tylko jeżeli dam polecenie w konsoli (./a.out). Pozostałe programy również można było odpalić z konsoli, ale możliwe też było uruchomienie poprzez wygodny double-click na okienko w trybie graficznym.

Kiedy klikam w plik wykonywalny mojej nowej gierki to czasem nie dzieje się nic, a czasem zmienia mi się rozdzielczość na 800x600, ale gra się nie włącza (mam wpis w kodzie żeby zmieniał rozdzielczość, ale normalnie po zakończeniu programu wraca do 1024x768).

Dlaczego tak się dzieje? Co jest nie tak?

Korzystam z Fedory 8, KDE 3.5.8, Qt 3.3.8

Jakto mówią nie ma dymu bez ognia

Bez kodu źródłowego można zgadywać tak jak w moim przypadku jak miałem problem :P

Spróbuj porównać kod ostatniej gry i którejś z poprzednich, może wywal tą zmianę rozdzielczości ??

Zmiany rozdzielczości za bardzo nie mogę wywalić :P Polecenie set_gfx_mode( GFX_AUTODETECT, 800, 600, 0, 0); lub podobne musi być :P

Zauważyłem jednak, że problem pojawia się, kiedy chcę wczytać do programu jakiś obrazek. A konkretnie kiedy go rysuję.

BITMAP *obrazek;
obrazek=load_bitmap("obrazek.bmp", 0):

draw_sprite(screen, obrazek, 500, 0);

Gdybym wyrzucił linię z "draw_sprite" wszystko byłoby ok. Ale ja chcę narysować obrazek, więce nie mogę tej lini tak po prostu wyrzucić:P

Jednak kiedy funkcją draw_sprite rysuję bitmapkę, którą stowrzyłem w programie, to nie ma problemu.