adams24 Napisano Styczeń 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2008 Witam. Testuje własnie quotę i mam pare dylematów i pytań oto mój fstab: /dev/VolGroup00/LogVol00 / ext3 defaults 1 1 /dev/VolGroup00/LogVol02 /home ext3 defaults,usrquota,grpquota 1 2 /dev/VolGroup00/LogVol03 /usr ext3 defaults 1 2 /dev/VolGroup00/LogVol05 /var ext3 defaults 1 2 /dev/VolGroup00/LogVol04 /tmp ext3 defaults 1 2 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 /dev/VolGroup00/LogVol01 swap swap defaults 0 0 mój skrypt inicjalizujący: # SprawdĹş quotÄ™ i wĹ‚Ä…cz jÄ… if [ -x /usr/sbin/quotacheck ] then echo "Sprawdzam quote. Czekaj..." /usr/sbin/quotacheck -avug echo " Koniec sprawdzania." fi if [ -x /usr/sbin/quotaon ] then echo "Wlaczam quote." /usr/sbin/quotaon -avug fi i mój cron tab: SHELL=/bin/bash PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin MAILTO=root HOME=/ # run-parts 01 * * * * root run-parts /etc/cron.hourly 02 4 * * * root run-parts /etc/cron.daily 22 4 * * 0 root run-parts /etc/cron.weekly 42 4 1 * * root run-parts /etc/cron.monthly 0 1 * * * root /sbin/quotacheck -avug i troche mnie przeraziły te słowa które padły w którymś z postów: LVM jest dobry do stworzenia, zajmowanie się tym później jest uciążliwe, szczególnie jak chcesz coś przenieść, przeformatować. To jedna z przyczyn, dlaczego nie jest wszędzie używany. Czytałem kiedyś o gościu, który wszędzie zakładał LVM, tak mu się podobało. Uważał za genialne, że jedna partycja wirtualna może zajmować więcej niż jeden dysk twardy. Schody pojawiły się, gdy na serwerze padł jeden z dysków (nie miele RAID-a). Zapłacili naprawdę ogromne pieniądze za odzyskanie tego i ustawienie tak jak było - ponoć więcej, niż aktualnie była u nich warta cała sieć (~20 kompów, oczywiście nie wliczając danych na nich). Chcesz użyć LVM - pomyśl co z tym będzie w przyszłości - to moje motto. No i tu moje pytanie czy moj podział dysku dotyczy systuacji która cytuję bo za bardzo sie na tym nie znam. I czy nie mozna jakimś srodowiskiem graficznym edytować limitów dla poszczególnych gup i userów ? Z góry dzieki z aodpowiedź Konfiguracje robiłem w oparciu o ten dokument. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi