Skocz do zawartości

Widoczność Kont Samby

romseb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem po kilku dniach studiowania samby, a wciąż nie wiem czy to co chce osiagnąc jest mozliwe. Utworzyle juz na sambie kontroler domeny, mapuje katalogi domowe, nie udalo mi sie podlaczyc koma xp do domeny (nie mozna znalexc kontrolera).

Ale nie o domenę chodzi. Chodzi o widocznosc kont sambowych w windowsach

Znaczy tworze kilku uzytkownikow romek, piotrek, jacek, przy uzyciu smbpasswd. Chce uniknac tworzenia tych samych kont na windowsie.

Podstawowy cel jest taki, żeby mozna bylo w zakladce uprawnienia udzialu w xp (Udostepnianie/Uprawnienia) uzywac kont ktore istnieja na sambie. Zeby to zaczelo dzialac musi byc widac komputer linuxowy w uprawnieniach windows. Aby stalo sie mozliwe wskazanie konta w formacie domena\uzytkownik. Na razie w uprawnieniach windows nie widac komputera pdc, choc przy wejsciu przez start uruchom widzi takie udzialy jak netlogon i profiles. Przy uzyciu unc łączy z sambą.

Wiem ze to jest mozliwe tylko po kilku dniach eksperymentow zglupialem zupelnie.. Tutaj chodzi o cos z mapowaniem kont..

Pozdrawiam, bede naprawde wdzieczny za pomoc..

romseb

Podstawowy cel jest taki, żeby mozna bylo w zakladce uprawnienia udzialu w xp (Udostepnianie/Uprawnienia) uzywac kont ktore istnieja na sambie.

Jak bedzi ci na xp działało logowanie do domeny to będzie widać userów z samby w uprawnieniach do zasobów systemu xp i bedziesz mugł nadawać prawa do danego zasobu xp userom samby :P

• 2 weeks later...

Witam,

piszesz, że dodałeś użytkowników samby itp., ale podejrzewam, że zapomniałeś dodać komputerów (ich nazwy) do tzw. kont maszyn. Komputer w domenie wymaga założenia mu na serwerze Samba konta tzw. Machine Trust Account. Różnica w tych kontach będzie taka, ze po nazwie kompa musisz wstawić $ po to aby konto było zablokowane i by niemożliwe było uzyskanie dostępu np. poprzez ssh

# groupadd machines

# useradd -c "Komputer biurowy" -g machines -d /dev/null -s /bin/false biuro$

# passwd -S biuro$

Poza tym jeżeli jest to Win XP, to musisz dokonać zmiany w rejestrze, w gałęzi:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\netlogon\parameters

parametr:

"RequireSignOrSeal"=dword:00000000

Poza tym, ja korzystałem z tej strony, wyjaśniła mi bardzo dużo, co przekazuje wyżej:

http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_samba.html