milosz_bozenski Napisano Luty 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2008 witam, głowie się nad takim oto problemem: potrzebuję mieć coś w rodzaju odpytywarki whois dla każdego IP które próbuje nawiązać (lub nawiązuje) połączenie z kompem. kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. ręcznie robię to na zasadzie: najpierw uruchamiam netstat -natp i potem wycinam sobie IP których nie znam i odpytuję whois. ale przecież nie będę siedział 24/h i tak robił ... dlatego zastanawiam się jak to zrobić. aha, po odpytaniu whois chciałbym wysyłać maila na określony adres z odpowiedzią, do kogo należy dany IP. jeśli ktoś nie za bardzo rozumie o co chodzi to proszę pytać - na pewno odpowiem ps. jeśli ktoś może udzielić mi jakichkolwiek wskazówek na ten temat to będę baaaaaardzo wdzięczny! pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Luty 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2008 Netstat? Chyba lepiej byłoby sie posłużyć logami iptables. Poza tym, jeżeli chcesz wysyłać maile gdzieś "dalej" to potrzebujesz MTA. Co do samej mechaniki: whois IP | mail jakiś@mail.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Luty 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2008 logami IPTABLES? a w jaki sposób? bo z przesyłaniem maila i innymi rzeczami sobie poradzę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Luty 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2008 Skoro masz komputer skierowany "na zewnątrz" to raczej mało prawdopodobne że nie masz firewall'a. Można stworzyć takie regułki, które odrzucone IP oznaczą określoną etykietą w logu. No i trzeba oczywiście to logowanie włączyć. Też z głową, bo inaczej logi Cię zjedzą (objętościowo). Potem tylko "łowić" grepem po etykiecie, whoisować i mailować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Luty 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2008 po kolei: oczywiście mam iptables. nie wiem dlaczego mówisz o połączeniach odrzuconych. interesują mnie przede wszystkim połączenia nawiązane w osiołku. czyli wszystkie na port 4662 bodajże (nr portu nie jest istotny). teraz tylko pytanie mam takie: jak włączyć logi iptables i jaka regułka zajmie się oznaczaniem połączeń przychodzących na ten port. będę wdzieczny za pomoc ps. zastanawiam się czy nie byłoby dobrym pomysłem zintegrowanie tego skryptu z bazą danych. czyli najpierw sprawdzenie w bazie, czy takie IP już zostało odpytane, jeśli tak, to przechodzimy do następnego IP, jeśli nie jest to odpytujemy i wynik zapisujemy w bazie. wtedy w sumie wysyłanie maili nie byłoby potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Luty 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2008 nie wiem dlaczego mówisz o połączeniach odrzuconych No ja też w sumie nie wiem :lammer: http://iptables-tutorial.frozentux.net/ipt....html#LOGTARGET zastanawiam się czy nie byłoby dobrym pomysłem zintegrowanie tego skryptu z bazą danych. czyli najpierw sprawdzenie w bazie, czy takie IP już zostało odpytane Czemu nie? Tylko z bazami to nic nie pomogę... p.s. Co Ty piratów w sieć łowisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Luty 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2008 p.s. Co Ty piratów w sieć łowisz? hehe nie nie ;-) bez przesady ;-) ale po prostu chcę się bronić chyba i widzieć czy ktoś przypadkiem mnie nie namierza ________________________________________________________________________________ __ dodałem do syslog.conf coś takiego kern.=info /var/log/iptables a do /etc/sysconfig/iptables coś takiego -A INPUT -p tcp --dport 80 -j LOG --log-level info --log-prefix "PAKIETY PRZYCHODZACE" --log-ip-options i w sumie to zauważyłem, że w /var/log/iptables pojawiły się wpisy z dmesg ... co może być nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Luty 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2008 Bo to tak będzie... Z tego co wiem, nie da się rozdzielić logowania kernela i iptables. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Luty 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2008 Pośrednie rozwiązanie: http://www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.2003/11.2003/8576.php3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi