Skocz do zawartości

Fc8 Problem Z Dbus-1.1.4-1.fc9 [application] ?

dziora

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem tego typu próbowałem zainstalowac aktualizacje :] Nie wiem po co ale niech tam :) po ściągnieciu wszystkich dostepnych aktualizacji na Litere A , B , C i D fedorka zaczęła wariować :] problemow nie miałem z nią żadnych od listopada po dzien w których chciałem ją zaktualizować :] Mam Fedorke 8 :) Super jest i w ogóle ale mam taki oto błąd który pokazuje mi się w przeglądarce Seteroubleshoot a mianowicie :

SELinux powstrzymuje /lib/dbus-1/dbus-daemon-launch-helper (system_dbusd_t) "execute" do (consolekit_exec_t)

przy czym szczegółowy opis jest następujący:

SELinux odmówił /lib/dbus-1/dbus-daemon-launch-helper żądania dostępu. Ten dostęp nie jest konieczny dla /lib/dbus-1/dbus-daemon-launch-helper i może sygnalizować próbę włamania. Jest także możliwe, że określona wersja lub konfiguracja aplikacji powoduje, że wymaga ona tego dostępu.

A tutaj informacje szczegółowe:

Kontekst źródłowy:  system_u:system_r:system_dbusd_t:s

Kontekst docelowy:  system_u:object_r:consolekit_exec_t:s0

Obiekty docelowe:  None [ file ]

Pakiety RPM, których to dotyczy:  dbus-1.1.4-1.fc9 [application]

RPM polityki:  selinux-policy-3.0.8-44.fc8

SELinux jest włączony:  True

Typ polityki:  targeted

MLS jest włączone:  True

Tryb wymuszania:  Enforcing

Nazwa wtyczki:  plugins.catchall_file

Nazwa komputera:  localhost

Platforma:  Linux localhost 2.6.23.1-49.fc8 #1 SMP Thu Nov 8 21:41:26 EST 2007 i686 i686

Licznik alarmów:  32

Po raz pierwszy:  czw, 31 sty 2008, 07:22:49

Po raz ostatni:  pią, 1 lut 2008, 23:36:21

Lokalny ID:  ****************:D

Surowe komunikaty audytu :avc: denied { execute } for comm=dbus-daemon-lau dev=dm-0 egid=0 euid=0 exe=/lib/dbus-1/dbus-daemon-launch-helper exit=-13 fsgid=0 fsuid=0 gid=0 items=0 name=console-kit-daemon pid=3484 scontext=system_u:system_r:system_dbusd_t:s0 sgid=0 subj=system_u:system_r:system_dbusd_t:s0 suid=0 tclass=file tcontext=system_u:object_r:consolekit_exec_t:s0 tty=(none) uid=0

Jak mam sobie z tym czymś poradzic :] próbowałem, juz wiele sposobów czyszcsenie bazy repo i od nowa :] doinstalowywanie nowych pakietóþw :] uswanie starych i ponowna instalacja ;] także troche sie pobawiłem ;] może ma ktos pomysl ?? :]