ps2062 Napisano Luty 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2008 Cześć, mam dziwny problem z SELinuksem a konkretnie z demonem setroubleshootd. Kiedy pojawia się jakiś monit o blokadzie i wyskakuje alert który naciskam, otwiera się przeglądarka setroubleshoot i pokazuje mi, że utracono połączenie do serwera (lista jest czysta). Próba połączenie sie z serwerem setroubleshoot kończy się odrzuceniem. to logi setroubleshoot.log: 2008-02-06 01:57:25,273 [email.WARNING] nie można otworzyć pliku /var/lib/setroubleshoot/email_alert_recipients, No such file or directory 2008-02-06 01:59:09,254 [program.ERROR] Can not handle AVC'S related to dispatcher. exiting setroubleshoot context=system_u:system_r:setroubleshootd_t:s0, AVC scontext=system_u:system_r:setroubleshootd_t:s0 W usługach o demonie : "setroubleshootd jest martwy, ale plik PID istnieje", teraz jak uruchomie demona setroubleshootd start OKI i po pierwszym alercie to samo. polecenie sestatus -v wyświetla: SELinux status: enabled SELinuxfs mount: /selinux Current mode: enforcing Mode from config file: permissive Policy version: 21 Policy from config file: targeted Process contexts: Current context: system_u:system_r:unconfined_t:s0 Init context: system_u:system_r:init_t:s0 /sbin/mingetty system_u:system_r:getty_t:s0 /usr/sbin/sshd system_u:system_r:sshd_t:s0-s0:c0.c1023 File contexts: Controlling term: system_u:object_r:unconfined_devpts_t:s0 /etc/passwd system_u:object_r:etc_t:s0 /etc/shadow system_u:object_r:shadow_t:s0 /bin/bash system_u:object_r:shell_exec_t:s0 /bin/login system_u:object_r:login_exec_t:s0 /bin/sh system_u:object_r:bin_t:s0 -> system_u:object_r:shell_exec_t:s0 /sbin/agetty system_u:object_r:getty_exec_t:s0 /sbin/init system_u:object_r:init_exec_t:s0 /sbin/mingetty system_u:object_r:getty_exec_t:s0 /usr/sbin/sshd system_u:object_r:sshd_exec_t:s0 /lib/libc.so.6 system_u:object_r:lib_t:s0 -> system_u:object_r:lib_t:s0 /lib/ld-linux.so.2 system_u:object_r:lib_t:s0 -> system_u:object_r:ld_so_t:s0 Nie wiem jak to ugryźć, a myśle, że odinstalowanie SELinuksa to lepiej od razu przeinstalować system. aa i jeszcze coś, używałem polecenia restorecon -R -v, a siedze na fedorce 8 zaktualizowanej. W googlach jest tylko cośku po angielsku, i tyle co zrozumiałem (a niewiele niestety) to jakiś bug. Może ktoś zetknął się z tym problemem. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Luty 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2008 pewnie Cie to nie pocieszy, ale przejrzalem teraz szybko wyniki z googla i raczej nic nie mozesz poradzic. to jest jakis bug o ktorym dyskutuja na Fedora-devel-list. mialo byc juz naprawione (podobno pojawial sie tylko na poczatku F8) wiec jesli masz niezaktualizowany system to go zaktualizuj. stosowne poprawki juz byly. jesli to nie pomoze lub jesli masz w pelni aktualny system, to zawsze mozesz SELinux wylaczyc. wielu tak robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ps2062 Napisano Luty 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2008 Cześć, problem rozwiązał się sam o dziwo ) po wyłączeniu SELinuksa i resecie, ponowne włączenie SELinuksa spowodowało przy kolejnym starcie nadanie nowych kontekstów co rozwiązało problem i wsio jest OKI. Widocznie problem tkwił w kontekstach (może źle nadany był kontekst własny modułów SELinuksa). No to tyle Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi