samba Napisano Luty 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2008 Witam Nie wiem czy to wina sysloga czy logwatch a może coś innego. na Centos 5.1 w katalogu /var/spool/mail nie mam pliku root oraz informacji od logwatch'a .Patrzyłem na konfiga logwatch i jest identyczny jak na FC7 w której logi działają . Dziwne jest że w /var/spool/mail mam pliki userów systemowych (są puste) a root nie ma nawet pliku. Czy ktoś wie gdzie i co skonfigurować aby szły logi do roota ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cracket Napisano Luty 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2008 Hmm... zwykle do pracy poczty potrzebny jest program, najczęściej sendmail lub postfix Być może są aplikacje które zapisują wprost do mbox-ów ale musiałyby działać tylko spod roota, albo być niezbyt bezpieczne masz działający serwer pocztowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twoface Napisano Luty 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2008 A pod /root masz plik mbox? Co się dzieje jak wpiszesz "mail" jak jesteś zalogowany na roota? W fedorze domyślnie jest zainstalowany sendmail. Może wystarczy go odpalić: "service sendmail start" i wtedy wpisz: echo "hallo" |mail -v -s hallo adres@domena i zobacz co sie dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi